Уряд очікує зростання ділової активності та великих інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд очікує зростання ділової активності та великих інвестицій

Казна та Політика
387
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект держбюджету наступного року, затвердивши при цьому основні орієнтири розвитку вітчизняної економіки на 2011-2013 рр.
Уряд запланував зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2012-2013 рр. на рівні 6,5%. Передбачається, що ВВП зросте за рахунок розширення інвестиційного і внутрішнього споживчого попиту, а також за рахунок ефективнішого використання фінансових і виробничих ресурсів. Унаслідок підвищення попиту на інвестиції Кабмін чекає збільшення обсягу вкладень в економіку і підвищення ділової активності.
Прибуток підприємств, за прогнозами уряду, зросте з 260,9 млрд. грн. в 2012-м до 325,8 млрд. грн. в 2013 р. Очікується, що частка прибутку підприємств в загальному ВВП до 2013 р. складе 19,3%. У поточному році цей показник дорівнює 16,1%.
Зростання реальної зарплати в 2012-2013 рр. очікується на рівні 6,4-6,5%. Поліпшення стану приватного сектора, збільшення реальних доходів населення, за розрахунками уряду, повинні дати додаткові надходження до держскарбницю. Вони дозволять підвищити зарплати бюджетникам, що сприятиме зростанню споживчого попиту.
Цінова динаміка залежатиме від темпів зростання світових цін, розвитку вітчизняного сільськогосподарського сектора і фіскального навантаження на реальний сектор економіки. Уряд прогнозує зниження цін виробників промислової продукції з 8,6% в 2012 г.- до 7,7% в 2013 р. При цьому темпи зростання споживчих цін, за оцінкою Кабміну, сповільняться з 7,9% до 6,2% у відповідні періоди.
Перспективи економічного співробітництва з іншими країнами в України з будівлі на Інститутській виглядають також вельми оптимістично. Обсяг експорту товарів і послуг в 2012-2013 рр. складе в середньому за два роки 10,4%. Обсяг імпорту в 2012 р. збільшиться на 10,8%, в 2013-м - на 9,1%.
Більшість запропонованих урядом показників близькі до значень, що прогнозуються експертами. Але темпи зростання ВВП, вважають в інвестиційній групі "Сократ", будуть нижчі очікуваних - валовий продукт зростатиме на 5-5,5% на рік.
"Крім того, показники зростання експорту та імпорту виглядають досить консервативно. В середньому приріст може скласти 16,5%", - розповів в коментарі "i" аналітик ІГА "Сократ" Олександр Саливон.
Труднощі можуть виникнути із забезпеченням зниження темпів зростання цін виробників - в найближчі декілька років, за словами аналітика, очікується зростання цін на сировину. "Враховуючи також, що за останні сім років середнє зростання індексу цін виробників склало 18,2%, реалістичнішим виглядає показник 16-18%, ніж представлений в проекті держбюджету", - стверджує аналітик.
Прогнозовані економістами показники інфляції також відрізняються від озвучених урядом. "До 2013 р. рівень інфляції може знизитися до 9%", - вважає Саливон. Проте прогнозні значення Кабінету міністрів можуть бути досягнуті за рахунок зниження ваги продовольчих товарів у структурі індексу інфляції. "Економічне зростання на рівні 4-5% на рік сповна досяжне в перспективі 2012-2013 рр., при таких темпах зростання Україна вийде на докризові рівні виробництва до кінця цього періоду", - вважає аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковськая. Урядові орієнтири зростання економіки, за її словами, базуються на очікуванні позитивного впливу структурних реформ на економічну активність, а також на прогнозі лінійного розвитку, якщо не буде зовнішніх і внутрішніх потрясінь. Тому подібні показники експерти рекомендують сприймати як один із безлічі можливих сценаріїв.
В цілому розвиток економіки найближчими роками, як і раніше, істотно залежатиме від зовнішньої економічної кон'юнктури, зазначив аналітик ДІК Concorde Capital Микита Михайличенко. "Прогнозні значення зростання ВВП в 6,5% на 2012-2013 рр. виглядають досить оптимістичними", - сказав експерт. Михайличенко додав, що на розвиток економіки в середньостроковій перспективі і на реалізацію представлених прогнозів істотно вплине пенсійна, податкова, земельна і інші реформи, а також результати приватизації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас