Україна з Кучмою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна з Кучмою

Казна та Політика
1057
Генеральна прокуратура відновила розслідування справи організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми" (УБК), яка проходила у 2000-2001 роках. За інформацією Комерсант-Україна, за останній тиждень були допитані голова виконкому УНА-УНСО Руслан Зайченко і члени УНА-УНСО Владислав Мирончук і Олег Бойко. Активісти УБК вважають, що, використовуючи справу про організацію масових заворушень часів президента Леоніда Кучми, Генпрокуратура намагається тиснути на опозиціонерів, які виступають проти політики президента Віктора Януковича.
Про те, що Генпрокуратура (ГПУ) відновила кримінальну справу про організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми", повідомив народний депутат Андрій Шкіль ("БЮТ-Батьківщина"). "Кримінальна справа знаходиться у Генпрокуратурі, на Борісоглібській (у Головному слідчому управлінні). Весь цей час вона була у підвішеному стані, її не закрили і ось зараз відновили", - зазначив депутат.
Шкіль розповів, що його доки не викликали до ГПУ для надання свідчень, але йому відомо, що з іншими учасниками УБК "проводяться бесіди". У Генпрокуратурі доки не дають коментарів із цього приводу. "Я нічого про це не знаю. Якщо стане відомо, повідомлю", - заявив керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.
Як відомо, наприкінці 2000 року, після того, як у Верховній раді були оприлюднені "плівки Мельниченка", представники опозиції створили комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми". 15 грудня 2000 року організація почала акцію громадянської непокори "Україна без Кучми": у Києві на Майдані Незалежності були встановлені намети, щодня проходили мітинги. Кульмінацією акції стали події 9 березня 2001 року, коли біля адміністрації президента стались зіткнення між опозиціонерами і міліцією.
Серед затриманих виявилися члени УНА-УНСО, у тому числі тодішній лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Десять осіб було звинувачено в організації масових заворушень і засуджено на терміни від двох з половиною до трьох з половиною років. Шкіль провів у СІЗО 13 місяців. Вийти на свободу він зміг завдяки мандату народного депутата, який отримав, знаходячись під арештом, в результаті перемоги на виборах у 121 мажоритарному окрузі (Львівська область). У 2003 році ПАРЄ визнала арештованих учасників акції 9 березня політичними ув'язненими.
Глава київського відділення УНА-УНСО Ігор Мазур, який відсидів три роки за участь у УБК, розповів вчора, що ГПУ відновила розслідування кримінальної справи близько тижня тому: "Мені ще в минулий вівторок (7 грудня) почали дзвонити і приходити за старою адресою, де проживає моя колишня дружина і де я не живу вже десять років. Але я сказав, що зайнятий і у мене немає часу розмовляти. А один раз відповів, що мені нічого додати - всі мої свідчення є в матеріалах справи".
За інформацією Комерсант-Україна, Генпрокуратура вже допитала трьох активістів УБК, які відбули тюремне ув'язнення, - нинішнього голову виконкому УНА-УНСО Руслана Зайченка і членів цієї організації Владислава Мирончука і Олега Бойка. Вони заявили, що більшість питань, що ставляться слідчим, стосувалися участі в УБК Андрія Шкіля. "На всі питання слідчого про події 9 березня і участь в них Шкіля я заявив, що маю контузію, отриману під час конфлікту в Придністров'ї, страждаю провалами в пам'яті і не пам'ятаю точного розвитку подій 9 березня", - заявив Зайченко.
Владислав Мирончук повідомив, що його бесіда зі слідчим була недовгою, а всі свідчення зайняли близько півтора сторінок друкарського тексту: "В основному мене запитували про роль Шкіля в подіях 9 березня. Я сказав, що Шкіль, звичайно, там був, але я не бачив, аби він, як полководець на білому коні, кричав 'Вперед! На штурм!'".
За наявною інформацією, коли Шкіль вийшов на свободу і став народним депутатом, його справа була виділена в окреме провадження, і вирок із нього так і не був ухвалений. "Коли при владі були 'помаранчеві', цю тему ніхто не піднімав. А зараз почалися репресії, шукають якусь зачіпку. В Луценка, наприклад, це водій, у когось - газові питання. І на Шкіля є зачіпка, - зазначив Ігор Мазур.- Коли допитували моїх друзів, то говорили: 'Може, зараз ви пригадаєте щось нове? Шкіль же народний депутат, а ви так і залишилися простими смертними, вас жаба не давить?' На що хлопці відповіли, що в кожного своя доля і кожен персонально звітуватиме перед Богом".
Глава київського відділення УНА-УНСО додав, що слідчий просив розповісти і "про дії інших учасників акції, про тих представників опозиційних сил, хто був в перших лавах". "Генпрокуратура відновила справу не лише по Шкілю. Ще була справа із невстановлених організаторів масових заворушень, - нагадав Мазур.- Тобто ГПУ зараз може підводити під цю тему й інших представників БЮТ і 'Нашої України'".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас