Китайці прицінюються до банків Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці прицінюються до банків Німеччини

Фондовий ринок
283
Великий німецький фінансовий концерн WestLB зі штаб-квартирою в Дюссельдорфі потрапив у сферу інтересів одного з державних комерційних банків КНР.
За даними Handelsblatt, китайці хотіли б придбати німецький фінансовий інститут цілком. Особливий інтерес для них становлять такі напрями, як бізнес із середніми підприємцями, проектне і сировинне кредитування.
Згідно з наявною інформацією, група потенційних покупців WestLB складається в основному з фінансових інвесторів, однак поряд з ними є й кілька банків, серед яких один китайський. На відміну від більшості конкурентів покупець з КНР зацікавлений не в окремих підрозділах німецького фінансового концерну, а в придбанні його цілком.
Судячи з усього, земельні банки Німеччини залучають представників Китаю все сильніше: всього кілька днів тому HSH Nordbank з Гамбурга оголосив про те, що опрацьовує можливість стратегічного партнерства з китайським державним China Development Bank.
Під час проведеної в WestLB закритої презентації для інвесторів особливу увагу учасників було звернуто на наявність у банку близько 1200 клієнтів з середнього бізнесу у найбільшій федеральній землі Північний Рейн - Вестфалія, а також у землі Бранденбург. І хоча за підсумками дев'яти місяців поточного року концерн зазнав збитків, доходи його підрозділу по роботі з клієнтами досягли 913 млн євро. При цьому частки від діяльності по напрямку корпоративних клієнтів і в сегменті спеціалізованого фінансування склали приблизно по одній третині від загальної суми.
Крім того, WestLB пишається своїми сильними позиціями в сферах проектного та сировинного фінансування. Згідно з власними даними, цей банк кредитує близько 110 зарубіжних проектів, зокрема фінансує модернізацію метрополітену в Стамбулі. У сегменті торговельного та експортного кредитування WestLB працює з 470 клієнтами, виконуючи функцію фінансового містка між Європою і країнами, що розвиваються.
До речі, під час переговорів з Євросоюзом з приводу отриманої WestLB мільярдної допомоги з німецької держказни вдалося добитися дозволу зберегти представництва цього банку по всьому світу, незважаючи на скорочення, які йому були приписані. Зокрема, продовжить свою діяльність і філія концерну в Шанхаї, де німецький банк уже працює кілька десятиліть.
Втім, незважаючи на наявність інтересу до WestLB закордонних покупців, продаж цього концерну є, на думку експертів, справою дуже складною. Серйозність намірів представників Китаю можна буде перевірити лише в січні, коли очікуються перші конкретні оферти. Ну а головною завадою на шляху злиття або продажу WestLB аналітики вважають вимогу Євросоюзу, згідно з якою до 15 лютого банк повинен представити новий план реструктуризації. "Якщо скорочення виявляться занадто значними, то ентузіазм покупців може швидко зникнути", - вважають експерти - співрозмовники Handelsblatt.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас