Холод не тітка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холод не тітка

Енергетика
5228
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) вчора провела масштабний перегляд тарифів на теплову енергію для населення.
Їх змінили для 160 компаній теплозабезпечення, зокрема, в Києві з 1 січня централізоване опалення подорожчає на 35%. Фактично тарифи для населення можуть зрости ще більше, оскільки Жеки включають у тариф обслуговування внутрішньобудинкових мереж, відзначають учасники ринку.
Національна комісія регулювання електроенергетики затвердила тарифи на тепло для 160 теплокомуненерго відповідно до тимчасово покладених на неї функцій Нацкомісії регулювання ринку комунальних послуг, яка почне роботу із 2011 року.
Тарифи були переглянуті на теплову енергію для населення із врахуванням витрат на її виробництво, транспортування і постачання. За словами члена НКРЕ Валерія Кальченка, нові тарифи набудуть чинності 1 січня 2011 року. Аби підвищити розцінки, НКРЕ затвердила порядки формування тарифів на послуги централізованого опалення, виробництво, транспортування і постачання тепла, повідомив Кальченко.
"Досі тарифи затверджувалися на місцях, і кожен сам формував їх. Систематизувати їх в єдине русло було просто неможливо, тому ми затвердили кілька постанов, які дозволять виробити для всіх єдиний порядок", - зазначив начальник управління генеруючих підприємств НКРЕ Василь Волошенюк.
Представники комісії не змогли повідомити, який відсоток від загальної кількості компаній теплозабезпечення України складають підприємства, тарифи яких були переглянуті, відзначивши лише, що це переважна більшість. Назви компаній і тарифи будуть оприлюднені пізнішим у постановах комісії.
За даними агентства "Інтерфакс-Україна", теплова енергія, що надається АЕК "Київенерго", подорожчає для населення на 35%. Для громадян, що проживають в будинках, оснащених системами обліку теплової енергії, тариф збільшиться на 44,4 грн., до 171,3 грн/ГКал (без ПДВ), а в будинках, не обладнаних лічильниками, - на 43,1 грн., до 125,5 грн/ГКал. Теплова енергія, що відпускається бюджетним організаціям, подорожчає на 18,8%, до 476,6 грн/ГКал, ціна енергії, що поставляється промисловим споживачам - збережена на рівні 563,5 грн/ГКал.
Вчора "Комерсант-Україна" не вдалось дізнатись у КМДА, чи досить 35-відсоткового підвищення, аби припинити дотування з міського бюджету різниці в тарифах для городян. За два роки Київ вже узяв кредити на ці потреби на суму 3,2 млрд грн.
Підвищення тарифів викликано тим, що із 1 серпня НКРЕ підняла вартість природного газу для ТКЕ на 50%, проте напередодні місцевих виборів тарифи для населення не підвищувалися. Учасники ринку зазначають, що підвищення вартості послуги все ще не виводить тарифи на самоокупний рівень.
"Ми просили збільшити тариф хоч би на 30%. Але все ще не знаємо рішення НКРЕ. Втім, навіть якщо комісія задовольнила наше прохання, такий тариф все одно далекий від економічно обгрунтованого рівня. Аби владі не довелося закладати до бюджету кошти на компенсацію різниці у тарифах, необхідно збільшити вартість послуг на 50-60%, - повідомив директор 'Полтаватеплокомуненерго #1' Леонід Братіков.- Проте існує ризик того, що після підвищення тарифів платіжна дисципліна в області впаде у декілька разів". Уряд вже підготувався до цього: у проекті бюджету на 2011 рік Мінфін планує збільшити на 18,6%, до 7 млрд грн., субвенції місцевим бюджетам на покриття пільг і житлових субсидій.
"Це лише перший етап на шляху до встановлення економічно обгрунтованих тарифів. Різниця між ціною теплової енергії для населення і ціною газу, який ми купуємо для її виробництва, все ще велика, - підкреслив заступник директора 'Кіровоградтеплокомуненерго' Володимир Куліков.- Крім того, багато українських підприємств та 'Київенерго' у тому числі постачають теплоенергію для потреб населення Жекам, які у свою чергу виставляють споживачам рахунку із врахуванням витрат Жеку на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Така націнка може складати 5-7%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас