Велика депресія залишиться в історії найглибшою кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика депресія залишиться в історії найглибшою кризою

Казна та Політика
737
Світова криза 2007-2008 років виявився лише четвертою в рейтингу фінансових потрясінь останніх 130 років. Перший рядок незмінно займає Велика депресія, яка була на порядок страшнішою від подій трирічної давності. На думку російських експертів, нещодавній економічний спад так потряс суспільство через те, що до цього ціле покоління жило у відносному фінансовому спокої.
Як всі щасливі сім'ї схожі між собою, так і світові кризи, які потрясли фінансові системи десятків країн за останні 130 років, на повірку виявилися майже однаковими. Майкл Бордо і Джон Лейтон-Лейн із Кембриджського університету в дослідженні "Світова фінансова криза 2007-2008 років: чи безпрецедентна вона?" посилалися на почуття дежа вю, яке переслідувало їх під час аналізу економічних коливань з 1880 року. Виявилося, майже на всіх більш-менш серйозних потрясіннях лежить тінь Великої депресії, яка, без сумнівів, є "чемпіоном криз".
Криза 2007-2008 років, що зародився в США і поширилася по всьому світу, займає в рейтингу лише четверте місце. За своїми характеристиками вона нагадує події 1907-1908 років, оскільки в той час сталося багато банківських крахів.
Провідний експерт ЦМАКП Олександр Апокін солідарний з такою оцінкою. Проте загальна методологія, якою користувалися західні економісти для ранжирування тяжкості фінансових негараздів в окремо взятій країні, зокрема в Росії, експерту здається недосконалою.
Майкл Бордо і Джон Лейтон-Лейн склали свій перелік криз на базі багатьох досліджень, з'єднавши всі дані в один реєстр за принципом "0-1" (нуль - ні кризи, 1 - хоча б одне дослідження його фіксує). Далі рейтинг будувався за глобальною "вагою" ВВП певної країни, тобто визначальними виявилися розвинені ринки. "Це вразливе місце методики, - вважає Апокін. - Зокрема, для Росії більше підійшли б речі, що відбуваються на ринках, що розвиваються, а не в світі в цілому".
Крім того, на думку Апокіна, рейтинг майже позбавлений макроекономічної складової. Певну проблему експерт бачить і в тому, що дослідники випустили з уваги, що для розвинених країн поняття валютної кризи вже давно неактуальне.
Керівник наукового напрямку "Макроекономіка та фінанси" ІЕП Сергій Дробишевський також вважає, що в порівнянні з Великою депресією криза-2007-2008 показала себе набагато слабше. Події трирічної давності здаються людям настільки нищівними тому, що протягом 20-30 років світ не знав тяжких фінансових потрясінь. На думку Дробишевського, в оцінці впливу кризи важлива і психологічна складова. "Можливо, що навіть за часів Великої депресії люди, які ще пам'ятали фінансові бурі 1913-1914 років, сприймали її не так серйозно, як ми зараз. Між тим для Росії остання криза навіть менш сильна, ніж у 1998 році", - міркує він.
Погоджується з розстановкою пріоритетів щодо криз, даної Бордо і Лейтон-Лейном, і керуючий директор по роботі з клієнтами ІК "Анкор Інвест" Артем Лаптєв: "Якщо говорити про глобальні кризи, то, на мій погляд, найбільш важкою і руйнівною була Велика депресія у США, що почалася в 1929 році і тривала понад десять років. Рівень безробіття під час кризи піднявся з 5 до 20% і лише до 1942 року повернувся до 5%".
Підсумки кризи 2007-2008 років для Росії і світу виявилися різними. "Для світу це один з поворотних моментів розвитку фінансової системи. Очевидно, після неї з'являться нові правила гри, - упевнений Дробишевський. - Для Росії ж вона виявилася часом втрачених можливостей. Якщо криза 1998 року навчила всіх, що не треба чекати сотень відсотків дохідності, а досить десятків, то зараз переходу на нормальне розуміння того, що в бізнесі можуть бути не десятки відсотків, а всього 5-7, і це теж бізнес, яким варто займатися, не відбулося".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас