Кризові країни заборгували банкам Німеччини 400 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризові країни заборгували банкам Німеччини 400 млрд євро

Казна та Політика
437
Банки ФРН знижують інтенсивність кредитування проблемних країн єврозони. Згідно з інформацією Банку міжнародних розрахунків (БМР), на кінець червня загальний обсяг кредитів німецьких банків Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії становив 417,8 млрд євро. Це понад 20% від загальної суми зарубіжних боргів цих країн, які дорівнювали 1,86 трлн євро.
В останні роки німецькі фінансові інститути проявляли високу активність при кредитуванні "периферійних" країн єврозони, в тому числі місцевих державних структур і банків. Так, за даними БМР, німецькі банки на кінець червня надали Іспанії 181,6 млрд євро. З цієї суми 81,1 млрд євро отримали фінансові інститути і 74,4 млрд євро - приватні фірми. У Грецію від німецьких банків надійшло 36,8 млрд євро, з яких 22,6 млрд євро кредитів отримав держсектор. У результаті лише заборгованість фінансових інститутів Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії перед банками ФРН становила на кінець першого півріччя 2010 року 171 млрд євро. Це відповідає приблизно 30% всіх їх боргів закордонним банкам.
Залежність Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії, які переживають боргову кризу, від іноземних кредиторів зберігається і досі. Так, частка зарубіжних вимог становить в Ірландії 76%, в Іспанії - 69% і в Греції - 64%. Лише небагато краще становище в Португалії, де цей показник дорівнює 60%.
Дані БМР також свідчать про те, що в порівнянні з першим кварталом іноземні інститути свою кредитну активність в цих чотирьох країнах серйозно зменшили. Це зниження БМР оцінює приблизно в 86 млрд євро. Більш точної цифри його експерти назвати не можуть, оскільки свою статистику БМР веде в доларах США, у той час як більшість кредитів надається в євро. Втім, в будь-якому разі зрозуміло, що найбільших втрат занали державний сектор (-14%) і банки (-7,7%). Тим часом обсяг кредитування фірм і фізосіб в порівнянні з другим кварталом практично не змінився.
Судячи з усього, занепокоєння німецьких банків з приводу повернень своїх кредитів за останні півроку лише посилилося. Підтвердженням цьому може служити те, що премія за ризик за борговими облігаціями проблемних країн єврозони в жовтні значно зросла. Німеччина і Франція заговорили тоді про участь приватних інвесторів у реструктуризації боргів. І лише в грудні перспектива допомоги з боку Європейського центробанку трохи заспокоїла ринки.
Одночасно зі зниженням довіри з боку банкірів ФРН до проблемних країн єврозони посилювався потік німецького капіталу в економіки, що розвиваються, особливо в країни Азії і Латинської Америки. Обсяг кредитів росте там вже п'ятий квартал поспіль. Найбільше зростання надходження зарубіжних кредитів відзначено в Китаї (13%) та Індії (6,3 %).
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас