У Росії створять грошову біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії створять грошову біржу

Фондовий ринок
363
ЦБ Росії пропонує в рамках розвитку фінринку створити грошову біржу, яка зосередить операції з валютою, облігаціями, держпаперами і операції репо. Базою для створення цього сегменту інфраструктури ринку послужить група ММВБ, а зразком - система, створена німецькою біржею Deutsche Boerse
Росінвестпроект - ЦБ РФ вважає, що найважливішим завданням із розвитку інфраструктури фінансового ринку на 2011 рік є створення грошової біржі, яка включала б валютні торги, операції репо і операції із депозитних операцій. Створення такої біржі дозволить ринку якісно вирости, повідомляє Фінмаркет
Як пізніше пояснив Швецов журналістам, йдеться про створення окремого сегменту інфраструктури, яка обслуговуватиме казначейства банків і великі фінансові компанії і зосередить у собі операцію з валютою, облігаціями фіксованої прибутковості, держпаперами і операції репо.
Передбачається створення такого сегменту усередині групи ММВБ, при цьому кліринг буде єдиним через "Національний кліринговий центр" (НКЦ) і "Національний розрахунковий депозитарій" (НРД). "Це буде майданчик, де користувачами будуть не інтернет-брокери, які обслуговують фізосіб, як на фондовому ринку, а вона обслуговуватиме потреби фінансових організацій для управління власною ліквідністю", - сказав Швецов, відзначивши, що система клірингу, швидше за все, буде дворівневою, перший рівень буде консервативним.
Він зазначив, що аналогічна система організована на Deutsche Boerse, там є окрема біржа репо, біржа акцій, біржа облігацій, але кліринг відбувається в одному місці, і ці біржі створені для різних клієнтів.
"Ми хочемо зробити такий консолідований грошовий ринок, ММВБ нас тут підтримує. Якщо об'єднання з РТС вийде, буде ще краще", - сказав глава департаменту ЦБ РФ.
Говорячи про об'єднання бірж РТС і ММВБ він зазначив, що в даний час над проведенням оцінки РТС і ММВБ працюють інвестбанки Credit Suisse і Morgan Stanley. Оцінка "ВТБ Капіталу" не підходить, оскільки ВТБ є афільованою структурою ММВБ.
"Це складний процес, він повільний. Потрібно чітко визначити синергетичний ефект, чи є він, який він, потім прийматимемо рішення про доцільність об'єднання", - сказав він, зазначивши, що, на його думку, необхідно оцінити ефективність такого об'єднання. Він вважає, що об'єднання може нести в собі потенціал зниження витрат за рахунок відходу від дублювання інфраструктури і скорочення персоналу. При цьому Швецова не лякає те, що об'єднана структура стане монополістом на ринку, оскільки він вважає, що учасники завжди можуть піти на позабіржовий ринок, і він стане конкурентом в такій структурі.
Група ММВБ - інтегрована біржова структура, що надає послуги з організації електронної торгівлі, клірингу, здійснення розрахунків із операцій, депозитарні та інформаційні послуги. До групи входять ЗАТ ММВБ, ЗАТ "Фондова біржа ММВБ", ЗАТ "Національна товарна біржа", Небанківська кредитна організація ЗАТ "Національний розрахунковий депозитарій", ЗАТ АКБ "Національний Кліринговий Центр", регіональні біржові і розрахункові центри, а також інші організації, повідомляється на сайті біржі.
Група РТС, як випливає з інформації на сайті групи, в даний час є інтегрованою торговельно-розрахунковою інфраструктурою, до складу якої входять ВАТ "Фондова біржа РТС", НП РТС, ЗАТ "Кліринговий центр РТС", НКО "Розрахункова палата РТС", ЗАТ "Депозитарно-клірингова Компанія", ВАТ "Українська біржа", АТ "Товарна біржа "ЕТС", ВАТ "Санкт-Петербурзька біржа" і ТОВ "РТС-тендер".
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас