Спроба Кабміну вилучити у Києва 50% прибуткового податку викликала суперечки в Раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спроба Кабміну вилучити у Києва 50% прибуткового податку викликала суперечки в Раді

Казна та Політика
224
Пропозиція уряду про передачу до загального фонду держбюджету 50% надходжень від сплачуваного в Києві податку на доходи фізичних осіб стало найбільш дискусійним в процесі обговорення проекту держбюджету-2011 у Верховній Раді у вівторок.
"Я не розумію, чому столиця стала якимось козлом відпущення в прийнятті цього бюджету", - заявив опозиційний депутат Кирило Куликов, за розрахунками якого бюджет Києва у 2011 році в результаті пропозиції уряду скоротиться до 6,5 млрд грн з 12 млрд грн в поточному році.
"Не переживайте. Столиця перебуває на постійному контролі особисто у прем'єр-міністра, у мене, як міністра фінансів, всіх членів уряду. І ми забезпечимо гармонійний розвиток нашої столиці", - сказав у відповідь міністр фінансів Федір Ярошенко.
За його словами, в бюджеті є інші статті, в рамках яких Києву буде виділятися фінансування на проведення капітальних витрат. Проте Ф.Ярошенко не уточнив, скільки коштів буде виділено Києву, тоді як протестуючі депутати кілька раз нагадали, що пропозиція уряду про 50% вилучення податку на доходи фізичних осіб, за оцінками самого Кабміну, обійдеться місту 6,77 млрд грн.
Як підкреслив міністр, запропонована модель оптимальна, але вона буде ще відпрацьовуватися.
Опозиційні депутати також зазначали, що раніше спробу уряду поповнити держбюджет за рахунок бюджету в процесі прийняття Податкового кодексу зупинив президент Віктор Янукович. "Запровадження для Києва такого вилучення є необґрунтованим і не відповідає встановленим Бюджетним кодексом принципам справедливості й неупередженості, єдності бюджетної системи України", - аргументував свою позицію глава держави. Він зазначав, що столичний статус Києва накладає додаткові зобов'язання, тоді як пропозиція уряду підриває фінансову основу місцевого самоврядування в місті.
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин у вівторок зазначив, що спірна норма вимагає додаткового аналізу.
"Сьогодні йде дискусія і шукається компроміс, оскільки сьогодні голова міської адміністрації був у голови Верховної Ради, і була розмова з міністром фінансів. І я знаю, що сьогодні до цього підключався також і прем'єр-міністр України. Тому між усіма, хто має до цього стосунок, сьогодні йде дискусія, щоб знайти якесь логічне рішення цієї проблеми, а вона є, ця проблема", - доповнив голова Бюджетного комітету Валерій Баранов з Блоку Литвина.
Згідно з даними Київської міської державної адміністрації, на податок на доходи фізичних осіб припадає 70-80% всіх надходжень до міського бюджету.
За даними рейтингового агентства S&P на середину липня 2010 року, Києву потрібно в квітні 2011 року погасити кредит Альфа-банку на 750 млн грн, у березні і червні 2011 року - кредити банку "Хрещатик" відповідно на 150 і 300 млн грн, а в липні - єврооблігації на $200 млн.
Крім того місту необхідно обслуговувати інші кредити, у тому числі єврооблігації ще на $500 млн, випущені за ставками від 8% до 8,625% річних.
Київ в даний час опрацьовує з Міністерством фінансів різні варіанти обслуговування і погашення боргу в 2011 році, в тому числі можливість реструктуризації заборгованості по єврооблігаціях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас