Адмінреформа тільки почалася, а Держфінпослуг уже економить на кадрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адмінреформа тільки почалася, а Держфінпослуг уже економить на кадрах

Казна та Політика
688
Згідно з указом президента, Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг залишила за собою звання органу центральної виконавчої влади. Більшість функцій, а також структура відомства залишилися без трансформацій.
Змінився, правда, статус держоргану. Відтепер Держфінпослуг не має спеціального статусу (раніше відомство було центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом).
Щодо відомств зі спеціальним статусом може встановлюватися спеціальний порядок створення, реорганізації, ліквідації, підконтрольності, а також призначення та звільнення керівників. До таких органів належать, зокрема, Антимонопольний комітет України, Державна податкова адміністрація, Державна митна служба, Служба безпеки України, Фонд державного майна і т.д.
"Таке рішення (скасування спецстатусу для Держфінпослуг) є дуже правильним на мій погляд", - коментує ситуацію директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушін. За його словами, даний спеціальний статус ще в середині 1990-х рр. був наданий кільком дуже важливим для держави структурам. І біда в тому, що в таких органах держслужбовці отримували заробітні плати значно вищі, ніж у відомствах без спеціального статусу. Це призвело до того, що деякі держвідомства намагались отримати такий статус.
"Це ще один доказ того, що Кабмін централізує під собою владу. Тепер він буде розпоряджатися грошовими коштами держкомісії", - повідомив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. За словами аналітика, раніше відомство, маючи спеціальний статус, щодо концентрації своїх грошових потоків могло діяти на свій розсуд. Відтепер же централізація грошових потоків Держкомісії буде відбуватися в Мінфіні. Тобто фактично Мінфін буде контролювати витрати Держфінпослуг.
При цьому кадрові питання комісії Кабмін тепер вирішувати не буде. "Всі кадрові перестановки залишаться за Адміністрацією президента. Міністерство до таких питань більше не буде мати доступу", - говорить пан Коліушін. За його словами, якби міністр фінансів вибирав главу Держфінпослуг, то відносини між відомством і міністерством були б значно кращими. Голова комісії прислухався б до Мінфіну. А так тепер відносини можуть бути напруженими.
Стосовно будь-яких внутрішніх модифікацій у відомстві поки мало що відомо. "Поки ніяких змін щодо оптимізації та скорочення штатів не заплановано", - повідомив працівник відділу кадрового забезпечення та державної служби Держфінпослуг. За його словами, кадрові перестановки почнуться, як тільки президент підпише відповідний указ. Що має відбутися вже найближчим часом.
Що стосується питання змін у лавах керівництва Держфінпослуг, то, враховуючи не найбільш позитивну славу Василя Волги в страхових колах, можливе звільнення голови Держфінпослуг. "Втім, що краще: якщо Волга піде чи ні - залежить від того, кого поставлять на його місце. Усе пізнається в порівнянні", - коментує голова Асоціації страхового бізнесу Людмила Білошицька.
Заступитися за Василя Волгу може його наставник і соратник по партії, лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко. Нагадаємо, раніше він заявив, що буде "наполягати на тому, щоб представники його політичної сили після адміністративної реформи зберегли за собою свої посади при владі". Комуніст також підкреслив, що всі чиновники (депутати від КПУ) справляються зі своїми обов'язками.
Наприклад, діяльність Волги не задовольняє ще одну сторону даних відносин - держслужбовців самого відомства. Так, за словами одного з працівників Держфінпослуг, персонал відомства нарікає на недооціненість з боку керівництва їхньої праці, а точніше - дуже низькі зарплати. Заробітна плата працівників Держкомісії передбачається бюджетом відомства на поточний фінансовий рік. Складовими зарплати є ставка плюс премія (обов'язкова, і яка знімається тільки за невиконання повною мірою своїх обов'язків конкретного працівника).
Раніше премія становила 2/3 від заробітної плати, в період кризи її скоротили: спочатку до 50%, потім - до 40%... Але вже в листопаді працівники відомства залишилися на голих ставках.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас