Moody's: Концентрація кредитів банків Росії та СНД на окремих клієнтах зростає, депозитів - падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Концентрація кредитів банків Росії та СНД на окремих клієнтах зростає, депозитів - падає

Кредит&Депозит
359
Щорічне дослідження рівнів концентрації на окремих клієнтах в банках Росії і країн СНД, проведене міжнародним рейтинговим агентством Moody's, показало, що концентрація кредитів підвищується, а концентрація депозитів знижується.
Експерти агентства вважають, що в 2011 році ці тенденції збережуться.
У дослідженні були проаналізовані дані із 20 найбільших кредитів і депозитів 94 банків Росії і 51 банку із шести країн СНД, починаючи з 2007 року. Разом з іншими чинниками ризику, властивими банкам, високий кредитний ризик і ризик ліквідності, пов'язані із значною концентрацією на окремих клієнтах, є причиною низьких рейтингів банків країн СНД.
Moody's виявило, що високі рівні концентрації на окремих клієнтах були причиною багатьох банківських дефолтов у СНД. "Надання крупних кредитів обмеженому колу позичальників веде до підвищення кредитного ризику, і в разі дефолту із крупних кредитів виникають серйозні негативні наслідки для якості активів, прибутковості і капіталізації банку", - зазначив віце-президент, старший аналітик агентства Moody's ЄвгенТарзіманов.
Агентство Moody's також вважає, що довіра вкладників в регіоні СНД має нестійкий характер, що піддає банки ризику раптового вилучення крупних депозитів.
"До середини 2010 року показники кредитної концентрації в Росії погіршились до 227% (відносоно 20 найбільших кредитів до капіталу) і 50% (відносно 20 найбільших кредитів до сукупного кредитного портфеля) в порівнянні з кінцем 2009 років, коли ці показники складали 211% і 45% відповідно. Це говорить про те, що банки відновили кредитування шляхом видачі крупних кредитів, що може призвести до додаткового тиску на капітал банків", - додає Є.Тарзіманов.
У звіті агентства виявлено декілька основних тенденцій. По-перше, в першому півріччі 2010 року рівні концентрації кредитів в банках країн СНД підвищилися після зниження, що спостерігалось у 2009 році, коли банки обмежували свою кредитну діяльність. Темпи зростання кредитування зросли в 2010 році, особливо за рахунок видачі крупних кредитів, що, ймовірно, призведе до подальшого підвищення концентрації в 2011 році.
По-друге, концентрація депозитів знизилася в 2010 році, оскільки корпоративні клієнти прагнули скоротити частку позикових коштів, для чого використовували наявні грошові кошти (у тому числі банківські депозити) для погашення кредитів.
По-третє, висока концентрація кредитів на окремих позичальниках залишається спільною проблемою для всіх банків країн СНД незалежно від їх форми власності (державної або приватної), розмірів або країни реєстрації. Майже всі банки, включені в дослідження агентства Moody's, схильні до високого ризику ліквідності в разі несподіваного вилучення великим клієнтом своїх коштів.
Крім того, центральні банки країн СНД визнають наявність ризиків, пов'язаних з високими рівнями концентрації, проте агентство Moody's вважає, що центральні банки навряд чи підуть на посилення банківського регулювання в середньостроковій перспективі. Причина цього - повільні в цілому темпи проведення банківських реформ в цьому регіоні і опозиція з боку банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас