Республіканці візьмуть ФРС під контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Республіканці візьмуть ФРС під контроль

Казна та Політика
521
Політика Федеральної резервної системи США (ФРС) все частіше викликає незадоволеність як законодавців, так і простих американців. На минулому тижні у відомства Бена Бернанке з'явився новий головний біль: головою комісії палати представників конгресу, що відповідає за нагляд за ЦБ, призначений відомий противник ФРС Рон Пол.
Республіканець Рон Пол відомий своїми численними виступами на адресу ФРС і його глави Бена Бернанке. Широку популярність Пол отримав після публікації книги End the Fed, в якій звинуватив ЦБ у корумпованості і невідповідності конституції країни, а також у неналедному виконанні своїх функцій.
Окремої уваги заслуговують думки республіканського конгресмена з приводу курсу долара. Зокрема, політик пропонує знов прив'язати американську валюту до дорогоцінних металів - золота і срібла (від "золотого стандарту" американська монетарна влада відійшла ще в 1971 році). На думку Пола, це допоможе уникнути "скажених темпів інфляції, як у Зімбабве" і зберегти колишню купівельну спроможність долара.
Однак, можливо, найбільшу небезпеку для ФРС тепер представляє ще одна ініціатива Рона Пола, яка була озвучена ним ще в 2008 році в рамках передвиборчих перегонів за посаду президента США. Тоді він активно критикував ФРС за часті ін'єкції ліквідності у фінансову систему, пропонуючи встановити суворий контроль за діяльністю ЦБ. Варто зазначити, що йому це майже удалося - положення про постійний аудит діяльності ФРС трохи не увійшли до закону Додда-Френка, відомішого як реформа фінансового сектора в США. Як вважають експерти, у зв'язку зі своїм призначенням Пол продовжить лобіювати свою ініціативу із невсипущого контролю за ФРС і інспекціями золотовалютних резервів, що зберігаються у Форт-Ноксі.
Призначення Рона Пола, за яким стоять впливові представники Республіканської партії, співпало з різким зростанням незадоволеності пересічних американців діями ФРС. Згідно з останнім опитуванням Bloomberg, більше половини респондентів висловилася проти політики ФРС. Більш за третину з них (39%) виступили за посилення контролю над її діяльністю, тоді як 16% підтримали ідею її ліквідації, що також неодноразово висувалася Полом.
"Незалежність ФРС є наріжним каменем американської фінансової системи. Я не думаю, що Рону Полу якось удасться похитнути позиції ФРС - цього йому не дадуть зробити, у тому числі його колеги по партії, які виступають за незалежність центрального банку і що усвідомлюють важливість ФРС для економіки країни, - сказав РБК daily партнер Spotlight Ideas, що управляє, Стівен Поуп. - Всі нападки на Бернанке і його відомства є спробами перешкодити президентові-демократові Бараку Обамі виконати свої передвиборчі обіцянки і налаштувати частину електорату проти нього, адже наступні президентські вибори вже не за горами".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас