Уряд хоче ввести другий рівень пенсійного страхування із 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд хоче ввести другий рівень пенсійного страхування із 2012 р.

Казна та Політика
1316
Реформувати пенсійну систему уряд збирається не лише підвищенням пенсійного віку, але і за рахунок введення обов'язкового накопичувального рівня пенсійного страхування.
Така реформа передбачає, що певна частина страхових внесків із зарплат громадян (імовірно 7% від зарплати) надходитиме до накопичувальних фондів (Пенсійний фонд і недержавні пенсійні фонди). При цьому по кожному страхувальнику вестиметься персоніфікований облік. Надалі ці кошти будуть передавати професійним компаніям із управління активами.
КУА, у свою чергу, займуться інвестуванням цих коштів і їх примноженням для запобігання їх знеціненню. Кабмін розраховує, що реформу вдасться реалізувати вже з початку 2012 р. "2011 рік піде на те, аби підготувати нашу пенсійну систему до накопичувальних фондів, і вже починаючи з 2012 р. перші 3 млрд. грн. надійдуть до цих фондів, потім практично в геометричній прогресії фонди зростатимуть", - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. За його оцінками, у 2013 р. обсяг коштів у накопичувальних фондах складе близько 6,5 млрд. грн., в 2014 р. - 9,8 млрд. грн.
Плани уряду активізують діяльність учасників ринку недержавних пенсійних фондів наступного року. Введення обов'язкового накопичувального пенсійного страхування і заявлений урядом обсяг нових надходжень у систему будуть серйозною для цього стимул-реакцією. Адже на даний момент загальний обсяг внесків у НПФ складає всього близько 850 млн. грн., з яких левову частку займають кошти юридичних осіб (більше 800 млн. грн.). Самостійно фізичні особи у недержавному пенсійному страхуванні практично не беруть участь.
Основні гравці на ринках фінансових послуг в принципі вже мають свої фонди - зараз в Україні налічується близько 100 НПФ. Тому планована реформа, за прогнозами експертів, не повинна призвести до істотного зростання кількості цих установ в 2011 р. До того ж, як зазначає начальник відділу пенсійного забезпечення банку "Хрещатик" Сергій Глазунов, зараз створення нового пенсійного фонду спеціально під реформу буде дещо невчасним. "Брати участь у другому рівні пенсійної системи перш за все зможуть НПФ з досвідом роботи, стабільними показниками і чималою кількістю учасників", - говорить він.
Водночас разом із проведенням реформи істотно посилиться важливість керівників активами НПФ, які будуть допущені до другого рівня пенсійної системи. Імовірно, такі КУА відбиратимуться через досить суворі тендерні умови. "При такій ситуації найважливішу роль гратиме наявність практичного успішного досвіду в управлінні активами НПФ", - говорить Олександр Панченко, директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна".
У зв'язку з цим, на його думку, в 2011 р. можна чекати операції із купівлі КУА з хорошим досвідом управління коштами НПФ. "Дійсно, варто говорити не про створення нових НПФ, а про посилення значення кваліфікованих керівників активами фондів. Адже далеко не всі КУА мають досвід управління активами НПФ, а тим більше - успішний", - підтверджує начальник управління активами КУА "Національний резерв" Ігор Хмілевський.
Але в будь-якому разі зростання ринку НПФ залежатиме від концепції недержавного пенсійного забезпечення, яка запроваджуватиметься в Україні. Великого надходження внесків НПФ можуть і не відчути. Так, наприклад, російська модель другого рівня пенсійної системи передбачає добровільний вибір кожним громадянином фонду, в якому накопичуватиметься його пенсія. Тобто на власний розсуд можна обрати державний або ж недержавний фонд. При цьому практика свідчить, що приватним фондам росіяни довіряють свої кошти набагато рідше, ніж державі. "На сьогоднішній день в Росії лише 6% населення скористалися можливістю відкриття накопичувального пенсійного рахунку в недержавному пенсійному фонді", - говорить Олександр Панченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас