Активи швейцарських інвестфондів зменшились на 60% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи швейцарських інвестфондів зменшились на 60%

Казна та Політика
469
Швейцарські фонди, котрі інвестують у хедж-фонди, не дивлячись на поступове відновлення європейського фінансового сектора, продовжують втрачати гроші. Така тенденція може бути пов'язана із наслідками шахрайської діяльності Бернарда Медоффа, пише Bloomberg із посиланням на аналітиків. Клієнти фондів, налякані втратами через піраміду Медоффа, стали обережнішими і вважають за краще інвестувати кошти безпосередньо в акції.
Найвідоміший шахрай сучасності - Бернард Медофф - був арештований два роки тому, 11 грудня 2008 року. Проте наслідки його діяльності досі позначаються на багатьох великих фондах. За даними сингапурської Eurekahedge Pte, в порівнянні з початком грудня 2008 року кошти, вкладені у більш ніж 180 женевських хедж-фондів, знизились на 60% (22,2 млрд дол.) і склали на кінець жовтня цього року 14,8 млрд дол.
Таке зниження показників багато в чому обумовлене побоюваннями інвесторів, що втратили через шахрайські дії Медоффа багатомільярдні кошти, перед можливими новими злочинними схемами. Як мінімум сім великих компаній із головними офісами в Женеві постраждали від піраміди Медоффа, включаючи такі шановані фонди, як Banco Santander SA’s Optimal Investment Services, Notz, Stucki & Cie і Union Bancaire Privee.
"Клієнти стали більш обережними і все частіше вважають за краще не довіряти свої кошти хедж-фондам, інвестуючи безпосередньо", - цитує Bloomberg Магне Оргланда, партнера, що управляє, і керівника із управління активами старого швейцарського приватного банку Wegelin & Co. За його словами, фонди хедж-фондів вже не розглядаються як єдиний варіант інвестування, при якому можливо контролювати ризики.
Втім, як вважає директор швейцарського фонду Notz, Stucki & Cie Марк Хеггер, недовіра інвесторів до хедж-фондів, що спостерігається в останні два роки, пов'язана із комбінацією різних чинників. За його словами, близько половини з 22 млрд дол. загального обсягу відтоку коштів було дійсно викликано страхом появи нових фінансових пірамід ("схеми Понці"), а друга половина - побоюваннями банкротств у фінансовому секторі у розпал кризи.
"Поступово хедж-фонди у Європі повертаються до колишнього рівня об'ємів коштів - у 2010 році їх прибутковість в Європі вища, ніж фондів прямих інвестицій, - сказав пан Хеггер РБК daily. - Люди поступово почали повертатися в хедж-фонди, побачивши їх високу прибутковість. А ринок прямих інвестицій, навпаки, демонструє зростання волатильності".
"Що стосується Швейцарії, то нам буде потрібно приблизно два роки, аби повернутися до колишнього обсягу коштів у фондах", - зазначив Хеггер.
На тлі боротьби ряду хедж-фондів за клієнтів деяким з їх конкурентів вже зараз вдається повернути довіру інвесторів. Так, найбільший женевський приватний банк Pictet & Cie повідомив про надходження до свого фонду хедж-фондів за підсумками року. А номер один і номер три за обсягом притягнених коштів серед європейських хедж-фондів - Brevan Howard і Bluecrest Capital Management відповідно - ризикнули відкрити цього року свої підрозділи у Женеві.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас