"Ъ": Бюджет зближається з економікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджет зближається з економікою

Казна та Політика
618
Заощаджені у 2011 році на держапараті і Пенсійному фонді 17,3 млрд грн. уряд планує направити на економічні програми. Держпідтримка, як і раніше, буде надана переважно вуглевидобуванню і сільському господарству. Експерти не підтримують принцип галузевої підтримки і вважають за необхідне реформувати систему надання держкоштів.
У п'ятницю уряд передав Верховній Раді проект закону №7000 "Про держбюджет України на 2011 рік". Порівняно із документом, схваленим урядом в середу, 8 грудня, в ньому дещо змінені показники прибуткової частини. Вони очікуються у розмірі 281,5 млрд грн., у тому числі загальної - 238,6 млрд грн. (+13,5%; раніше Мінфін прогнозував 279 млрд грн.). Витрати складуть 321,9 млрд грн., загального фонду - 279,1 млрд грн. (+15,8%).
Виходячи з даних Мінфіну, найбільше зростання витрат очікується з економічної діяльності - на 17,3 млрд грн., або 57,8%, до 47,4 млрд грн. Кошти будуть отримані за рахунок скорочення на 17,6 млрд грн. витрат на загальнодержавні функції і покриття дефіциту Пенсійного фонду.
Найбільші суми із програм економічного розвитку, за проектом бюджету, отримають вуглевидобувна та аграрна галузі. Цим сферам допомога надається щорічно. Витрати Мінвуглепрому (проект бюджету розроблений без врахування реорганізації міністерств) повинні скласти 6,9 млрд грн. З них 5,04 млрд грн. піде на субсидування видобутку вугілля, ще до 900 млн грн. - на закриття 21 шахти із 124.
Мінагрополітики отримає 13,6 млрд грн. На формування інтервенцій Аграрним фондом і закупівлю техніки виділять 4 млрд грн., на здешевлення кредитів - 981 млн грн. А на підготовку кадрів піде навіть більше, ніж на компенсацію кредитних ставок, - 1,21 млрд грн. "Укравтодору" виділять 13,8 млрд грн. (з них 5,22 млрд грн. - на розвиток мережі і утримання доріг до Євро-2012, 1,5 млрд грн. - на реконструкцію вулиць і доріг), а Нацагентству із підготовки до проведення чемпіонату - 6,54 млрд грн. Слід також відзначити збільшення на 1,5 млрд грн., до 1,99 млрд грн., витрат на покупку або будівництво житла для співробітників МВС.
Експерти вважають недоцільною політику уряду із підтримки окремих галузей. На думку старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, аграрний сектор може годувати себе сам, а вугільний - збитковий. "Спрацьовує ефект політичного впливу, оскільки бізнес в цих сферах пов'язаний із політикою. Інтереси, які стоять за аграрним бізнесом, не дозволяють скоротити субсидії", - зазначає він. Аналітик Центру економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій вважає необхідною реформу системи надання держпідтримки, що є одним із зобов'язань України зі вступу до зони вільної торгівлі із Євросоюзом.
Експерти переконані, що підтримувати аграрний сектор слід в плані розвитку інфраструктури, медицини та освіти, аби у інвестора було бажання жити і працювати у сільській місцевості. "Податковим кодексом уряд надав пільги суднобудівникам і легкій промисловості, але представники галузей самі відзначають, що це їм не допоможе", - додає пані Бетлій. На думку економістів, для будь-якої галузі замість адресної фінансової підтримки вигіднішим був би розвиток інфраструктури.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас