МВФ: Розбіжності RosUkrEnergo з "Нафтогазом" - це комерційна суперечка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Розбіжності RosUkrEnergo з "Нафтогазом" - це комерційна суперечка

Енергетика
227
Розбіжності RosUkrEnergo з "Нафтогазом Україна" представляли собою комерційну суперечку. Таке твердження міститься в коментарі Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо запиту лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, опублікованому американськими ЗМІ, передає РБК.
"Ми розуміємо, що компанії досягли угоди, в результаті якого на "Нафтогаз" було покладено сумарні фінансові зобов'язання", - йдеться в заяві, - "Незважаючи на те, що мова йде про чималу суму, угода являє собою ризик, що піддається контролю, з точки зору макроекономічної стабільності України". У документі МВФ також наголошується, що офіційну відповідь на запит Ю.Тимошенко буде дано своєчасно.
Декількома днями раніше Ю.Тимошенко передала в місію МВФ листа з проханням направити моніторингову групу для оцінки угоди RosUkrEnergo AG з НАК "Нафтогаз Україна", яка, на її думку, може позбавити бюджет країни 5,4 млрд дол. "Ця сума, яка складає 10% державного боргу України, повністю розбалансовує державні фінанси України та призведе до банкрутства газотранспортної системи, і, як наслідок, до загрози енергетичній стабільності Європейського регіону", - йдеться в листі.
Ю.Тимошенко запропонувала місії МВФ перед тим, як приймати рішення про чергову фінансову допомогу, направити в країну спеціальну моніторингову групу. Ю.Тимошенко вважає за необхідне в меморандумі про співпрацю України з МВФ передбачити пункт про "добровільну відмову представників української влади від фінансування операції, пов'язаної з RosUkrEnergo".
Листи адресовані кожному з 24 членів ради директорів МВФ, а також директору-розпоряднику організації Домініку Стросс-Кану.
У грудні 2010 р. Україну очікує позитивного рішення МВФ про виділення траншу у розмірі 1,65 млрд дол.
Нагадаємо, 7 грудня повідомлялося, що RosUkrEnergo перерахувало "Нафтогазу України" 1,7 млрд дол. заборгованості за природний газ, переуступлений компанії "Газпромом" до 2009 р. Як заявив журналістам міністр енергетики і вуглепрому Юрій Бойко, "Нафтогаз Україна" викупив 12,1 млрд куб. м природного газу, які компанія повинна була повернути RosUkrEnergo за рішенням Арбітражного інституту торгової палати Стокгольма (Швеція).
Раніше глава ради директорів і засновник Group DF Дмитро Фірташ повідомив, що RosUkrEnergo, акціонером якої він є, погасила борг перед "Нафтогазом" у розмірі 1,7 млрд дол., і перед "Газпромом" у розмірі 810 млн дол.
Крім того, за його словами, "Нафтогаз України" отримав 450 млн дол. за послуги з транзиту і зберігання газу RosUkrEnergo, який був вилучений урядом Юлії Тимошенко минулого року і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років. Бізнесмен зазначив, що природний газ, необхідний "Нафтогазу", придбаний держхолдингом у "Газпрому" за пільговою ціною 230 дол. за 1 тисячу кубів. При цьому весь газ в обсязі 12,1 млрд кубометрів буде проданий "Газпрому" і експортований компанією "Газекспорт" до Європи.
Верховний суд України (ВСУ) підтвердив обов'язок "Нафтогазу України" повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу. Газ був вилучений у RosUkrEnergo за її борги перед "Газпромом" на 1,7 млрд дол. Стокгольмський арбітражний трибунал влітку цього року зобов'язав українське підприємство повернути цей газ RosUkrEnergo, а також направити 1,1 млрд куб. м газу і виплатити 197 млн дол. в якості компенсації. У листопаді уряд України погодилося повернути трейдеру суперечливий газ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас