Банкіри обіцяють всіляко допомогати малому та середньому бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри обіцяють всіляко допомогати малому та середньому бізнесу

Кредит&Депозит
677
Банки починають розуміти, що конкурувати за мізерну частку платоспроможних позичальників-підприємців, нескінченно знижуючи ставки із кредитів, - не дуже перспективно. Тепер, говорять банкіри, вони розглядають можливість починати кредитувати малий бізнес ще на стадії його "зародження".
"Можна піти шляхом підтримки тієї людини, яка ще не стала підприємцем. Або ще не зросла до того рівня бізнесу, який вже цікавий банку", - зазначає директор Центру підтримки і розвитку підприємництва "OTP Bank" Богдан Ропотілов.
На його думку, потрібно розвивати конкурентне середовище так, щоб підприємців самозанятих або підприємців, які тримають середній або малий бізнес, було не 5-15%, а 30-60%.
Так, для розвитку малого підприємництва банки вже створюють спеціальні центри - інформаційного, юридичного, фінансового, правового консалтингу.
"Ми клієнта готові проконсультувати, ми готові зробити все, аби видати йому кредит, ми готові надати йому всілякі консультації і розповісти, як правильно цей бізнес робити. І це, по суті, є роботою банку, - говорить банкір.
- Ми навіть готові йти шляхом створення безкоштовних юридичних консультацій для всіх. Причому для того, щоб підприємець міг це зробити анонімно, він може подзвонити на номер інформаційного центру і отримати протягом доби відповідь на будь-яке питання по банківському, фінансовому, господарському праву. Підприємець може зайти на сайт банку, поставити питання і анонімно отримати відповідь на будь-яке питання, що стосується цих галузей права. Ця ініціатива вже працює".
Банкіри хочуть, аби на рівні регіону існувала хоч якась інформаційна підтримка для потенційних дрібних клієнтів, аби, за словами директора регіонального центру банку "Форум" Юрія Харчука, "вони хоч би знали, куди і за чим звертатися".
На жаль, навіть підходи підприємців до організації бізнесу часто не витримують критики, нарікають банкіри: " Економічна база їх досить слабка. Доводиться з ними працювати безпосередньо, тому що вони не уміють сформувати навіть простій і елементарний бізнес-план", - скаржиться пан Харчук.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас