Азаров написав бюджет під себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров написав бюджет під себе

Казна та Політика
1269
Починаючи з минулої ночі, вся країна обговорює адмінреформу Президента, проте прем'єр-міністр вже увечері дав добро на оприлюднення проекту Держбюджету-2011, що не враховує нові правила гри.
Як повідомив "Коментарям" глава Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Валерій Баранов, очолюваний ним комітет лише завтра о 10 ранку почне розглядати проект бюджету, поданий із Мінфіну. Чи буде в цьому документі врахована адміністративна реформа глави держави, народний депутат поки що не готовий відповісти, оскільки не бачив самого тексту. Главі профільного комітету Верховної Ради також важко дати оцінку факту оприлюднення проекту бюджету, що не враховує положення "нічних указів" Януковича.
Ожнак експерти вважають, що Микола Азаров не міг не ознайомиться з текстом указу глави держави про реформування системи виконавчої влади. Проте в оприлюдненому увечері проекті державного бюджету дивним чином фігурують міністерства, які менше доби тому Президент переформатував.
Водночас, колишній керівник Мінфіну Ігор Уманський вважає, що великого впливу депутатів на коректування бюджету в стінах Верховної Ради чекати не варто.
"Мене що дивує в цьому. Завжди Мінфін і Кабмін робили стриманіший варіант держбюджету, розуміючи, що, коли документ потрапить до Верховної Ради, його роздують. Адже там буде ціла купа "хотілок". Тому, уряд завжди закладав собі такий резерв. А зараз, в першому варіанті, завищують прибуткову базу і розривають ситуацію, Вважаючи, що Верховна рада взагалі не читатиме і не коректуватиме бюджет" - розповів Ігор Уманський.
"Уряд заявляв про це, але, як не дивно, вони збільшили планові доходи на майбутній рік. Якщо я не помиляюся на 30 млрд. 282 мільярдів доходів по наступному року, 252 - по цьому. Це дуже дивно. Більш того, у мене виникає питання, чи согласовані ці цифри із МВФ. Більш того, пунктом першим умов МВФ стоїть прийняття бюджету. Бюджету адекватного, прочитаного представниками МВФ, які повірять цим цифрам.
Наскільки я знаю, удалося переконати МВФ в тому, що доходи бюджету після прийняття Податкового кодексу будуть менші на 5 мільярдів. Це дуже оптимістично. Об'єктивно більш ніж 240 мільярдів в прибуткову частину бюджету закладати навряд чи було варто. Ми знову бачимо черговий популістський бюджет, який роздутий по доходам"
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас