У світі стало більше корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі стало більше корупції

Казна та Політика
342
У Міжнародний день протидії корупції, який відзначають 9 грудня, неурядова організація Transparency International оприлюднила результати чергового дослідження Global Corruption Barometer 2010 ("Глобальний барометр корупції-2010"), під час якого було опитано 91 тис.людей у 86 країнах світу. Дослідники з'ясували, що 56% респондентів у всьому світі вважають, що за останні три роки рівень корупції посилився. Кожен четвертий житель Землі за останній рік давав хабарі.
Найменш корумпованою країною світу оголошена Данія: жоден із опитаних данців не вирішував свої проблеми за допомогою хабара. Майже не вдаються до хабарів жителі Великобританії, Норвегії (по 1%), а також Німеччини, Нідерландів, Фінляндії, Швейцарії і Австралії (по 2%). У Грузії, за даними Transparency, хабарі дають лише 3% населення. У Бразилії хоч би раз вдавались до хабарів 4% опитаних. У США давали хабарі 5% населення, у Китаї - 9%.
У Європі і Північній Америці хабара за останні місяці давали 5% учасників опитування. У Європейському союзі найвищий рівень корупції спостерігається у Литві, де давали хабарі 34% опитаних. Також сильна корупція у Румунії (28%), Угорщині (24%) і Греції (18%).
Найбільше корупційні практики поширені в країнах Африки, розташованих на південь від Сахари, де за останній рік давала хабарі більше половини опитаних. Також сильна корупція в країнах Близького Сходу і Північної Африки, де в дачі хабарів зізналась третина опитаних.
Найбільш корумпованими країнами світу стали Ліберія (89%), Уганда (86%), Камбоджа (84%), Сьєрра-Леоне (71%), Нігерія (63%), Афганістан (61%), Ірак (56%), Сенегал (56%), Індія (54%), Камерун (54%), території Палестини (51%). Як і раніше, дуже високий рівень побутової корупції в країнах СНД, де в дачі хабарів зізнались 32% респондентів. Так, в Росії платять хабарі 26% опитаних, в Білорусі - 27% громадян. Якщо у Вірменії цей показник на рівні 22%, то у Молдові - 37%, в Азербайджані - 47%.
Приблизно половина опитаних у всьому світі говорить, що були змушені давати хабарі, аби уникнути проблем із владою. Ще чверть опитаних відзначають, що за допомогою хабарів впливали на прискорення вирішення їх справ. Близько половини респондентів вважають антикорупційні заходи, що робляться, неефективними. Якщо в 2004 р. лише 28% людей зізнавалися, що беруть хабарі, то в 2010 р. таких було вже 53%.
Спеціалістів Transparency International цікавили, перш за все, не дуже великі суми, які громадяни залишали хоч би одному із представників секторів освіти, судової системи, охорони здоров'я, поліції, послуг реєстрації і ліцензування, постачальників комунальних послуг, податкової інспекції. Корупція на політичному і підприємницькому рівнях не враховувалась. З'ясувалося, що 29% респондентів давали хабарі поліції.
Після поліції за рівнем корумпованості йдуть служби, що видають реєстраційні документи і дозволи (20%), і працівники органів юстиції (14%). На думку більшості респондентів (восьми із десяти), виключно корумпованими і замішаними в хабарництві інститутами є політичні партії. Украй "ненадійними" називають також парламент та адміністративні установи.
В Україні ситуація із корупцією за останній рік різко погіршилась. Якщо в 2009 р. в дачі хабарів зізналися 21% опитаних жителів України, то в 2010 р. таких було 34%. Таким чином, з корупцією стикаються в 1,5 рази більше громадян, ніж раніше. При цьому 63% опитаних українців вважають, що рівень корупції в країні з 2009 р. не змінився, а 30% упевнені, що він виріс. 59% жителів України вважають заходи, що робляться владою для боротьби з корупцією, неефективними. Найгострішою проблемою України фахівці Transparency International називають корумпованість українських судів. За оцінкою організацією рівня корупції судової системи, Україна потрапила в одну групу з Афганістаном, Болівією, Болгарією, Камбоджею, Македонією і Перу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас