Тігіпко продовжить справу Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко продовжить справу Тимошенко

Казна та Політика
1709
Сергій Тігіпко однаково суворий і з малим бізнесом, і з великим. Кіпр збільшує обсяг вкладень в економіку України грошей, раніше виведених з України. За даними Держкомстату, на початок другого кварталу 2010 р. прямих іноземних інвестицій до України надійшло $45,71 млрд., у тому числі з Кіпру $9,079 млрд. - це найвищий показник серед всіх країн-інвесторів. Й українські підприємці найбільше вкладали у цю невелику острівну державу у Середземному морі. Головна причина, вважають в уряді, - в ліберальному податковому режимі цієї країни. Збільшити обсяг надходжень до бюджету в Кабміні хочуть за рахунок податків на капітал, що вивозиться за межі країни.
Чинний договір був укладений ще Радянським Союзом у 1982 р. Численні спроби його переглянути не увінчалися успіхом - кіпріоти не погоджувалися на умови України. Кіпр кілька разів потрапляв до списку офшорних зон, а після відмови уряду Нікосії підписати новий договір на умовах Києва в українському уряді заговорили про необхідність однобічної денонсації договору. До 2007 р. було розроблено нову угоду про уникнення подвійного оподаткування, яку погодили уряди двох країн. "Але Кіпр запропонував знизити ставку на відсотки, що вивозилися, з 10% до 0%, а на роялті - з 10% до 5%, а також відмовитися від стягнення в країні походження податку з доходу від продажу акцій компанії, дохід якої на 50% і більше складається з доходу від володіння нерухомістю", - нагадує партнер компанії Arzinger Павло Ходаковський.
Україна добивається поширення на відносини з Кіпром звичайного податку на репатріацію капіталу у розмірі 15%. На думку пана Ходаковського, введення такої норми дозволить істотно збільшити надходження до держбюджету. "При відміні угоди, що діє, потік вступів до державного бюджету повинен істотно збільшитися, до чого, напевно, прагнуть чиновники", - повідомив Ходаковський у коментарі.
У 2004 р. Кіпр вступив до Євросоюзу, наблизивши своє законодавство до стандартів ЄС. Отже, Кіпр не є офшорною зоною, як її за традицією ще часто називають. Керівник податкової служби міжнародної юридичної фірми Noerr Юрій Делікатний вважає, що договір між Кіпром та Україною хоча і застарілий, але не є основною причиною відходу українського капіталу в цю країну. Він акцентує увагу на сірих схемах виведення капіталу, не пов'язаних із виплатою доходу. "Товари експортуються з України за заниженою вартістю на зв'язану зарубіжну компанію і потім продаються далі за вищими цінами, залишаючи частину виручки на такій зарубіжній компанії (аналогічна різниця у цінах може бути і при імпорті). Але такі операції не регулюються договором", - повідомив Делікатний.
На його думку, введення 15% податку на репатріацію капіталу не дасть очікуваного урядом результату. "Дивіденди, відсотки і так далі є незначною частиною зі всього об'єму капіталу, що залишає країну. В разі денонсації договору з Кіпром капітал може почати перетікати через інші юрисдикції, де досить мати проміжну холдингову компанію і далі направляти їх на Кіпр", - вважає експерт. Головна причина, вважає Делікатний, через яку гроші вирушають з України на Кіпр, - в цій країні грошам комфортніше, ніж у нас.
Держава навряд чи щось отримає від денонсації договору з Нікосією, вважає і партнер компанії Ernst & Young, керівник податково-юридичного відділу компанії Володимир Котенко. "Розрахунок на додаткові надходження у вигляді податку на доходи нерезидентів може не виправдатися, оскільки багато компаній просто заморозять платежі на Кіпр на певний період, зважаючи на відсутність конвенції", - повідомив Котенко. Він нагадав, що навіть якщо рішення про денонсацію договору буде прийнято, воно не зможе набути чинності негайно, оскільки повідомлення про денонсацію має бути направлене не пізніше за шість місяців до закінчення календарного року. На думку експерта, від наслідків денонсації можуть постраждати компанії, які ведуть реальний бізнес на Кіпрі або через цю країну. Адже для облаштування бізнесу в іншій країні з аналогічними стандартами оподаткування знадобиться час і додаткові витрати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас