ЄС з 2012 р. введе нові правила регулювання цін на енергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС з 2012 р. введе нові правила регулювання цін на енергію

Енергетика
253
Влада Європейського Союзу (ЄС) в 2012 р. введе нові правила регулювання цін на енергію. Таким чином ЄС посилює боротьбу з торгівлею інсайдом і ціновими маніпуляціями енергоконцернів. Відповідний законопроект був запропонований Єврокомісією на цьому тижні, пише сьогодні РБК daily.
Законопроект повинен допомогти обмежити зростання цін на газ і електроенергію. "Наші енергетичні ринки залежать один від одного. Зловживання в одній країні - члені ЄС часто впливають на ціни в іншій країні", - заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер. Так, наприклад, 94% торговельних операцій німецьких енергокомпаній проходить через посередників за кордоном. Саме тому необхідні правила торгівлі, які, на відміну від нині існуючих, будуть єдині для всієї Європи.
Нові правила, які набудуть чинності в 2012 р., будуть діяти для будь-яких видів торгівлі енергоносіями, в тому числі для ринків деривативів і спотових ринків. Єврокомісія має намір заборонити будь-яку торгівлю інсайдом, а також поширення чуток і здійснення операцій, що вводять в оману інших гравців ринку.
Крім того, нові правила спрямовані на обмеження цінових маніпуляцій з боку енергоконцернів. Ціни на газ і електроенергію визначаються кількістю енергії на ринку, а також витратами на її виробництво, зберігання і транспортування. Таким чином, енергоконцерни іноді просто спеціально зменшують продаж газу і електроенергії, щоб накрутити на них ціни. Промислові компанії, які не можуть зберігати ці енергоносії, опиняються в безвихідному становищі і змушені купувати їх за завищеними цінами. Згідно з пропозицією Г.Оттінгера, контроль за енергоринками має здійснювати єдине європейське агентство (ACER). А ось штрафувати провинилися зможуть місцеві органи нагляду.
Законопроект повинен бути схвалений країнами - членами ЄС і Європарламентом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас