Стельмах: Україна готується оперативно реагувати на валютні війни у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Україна готується оперативно реагувати на валютні війни у світі

Валюта
1014
Україна уважно стежить за грошовою політикою найбільш розвинених в економічних відносинах країн світу, і готується оперативно реагувати на глобальні валютні війни, повідомив глава Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Ми маємо торгівельні відносини безпосередньо із США і торговельними партнерами США. Ми повинні дивитися, як вони вестимуть свою валюту. Якщо вони, не дай Бог, теж девальвуватимуть свої валюти, то ми тоді повинні теж захистити свою економіку. А захист економік буває фіскальним і курсовим. Курсовий - найлегший", - сказав він.
Голова НБУ пояснив, що зростання доларових цін на золото та інші товари на міжнародному ринку скорочує доходи від вкладення коштів у зобов'язання США.
"У світі зараз переходить боротьба зі світу, так званих, дериватів віртуальних грошей, у світ реальних. І дуже багато вільних гарячих грошей. Великі в економічних відносинах країни також переживають свої негаразди, зокрема США... В економічному плані йде девальвація (долара, - ред.). Тут буде захист проти девальвації основного валютного гіганта його торговельних партнерів", - припускає В.Стельмах.
"Потрібно бути пильним. Ми оперативно моніторимо", - додав він.
При цьому глава центрального банку відзначив важливість використання фіскальних важелів захисту внутрішнього ринку: шляхом своєчасної зміни митної і акцизної політики. "Їх потрібно своєчасно активно задіювати", - підкреслив В.Стельмах.
У цьому зв'язку глава НБУ повідомив, що президент України доручив центробанку і ключовим економічним відомствам країни розробити програму вирівнювання платіжного балансу, стимулювання експорту, розвитку внутрішнього виробництва та імпортозаміщення.
"На перших етапах (до початку реалізації цієї програми, - ред.) буде оперативне узгодження курсової і фіскальної політики для того, щоб економіку можна було тримати на належному рівні", - сказав він.
Разом з тим, на його думку, передумов для істотних змін курсу гривні в грудні доки не спостерігається. "Поки йде нормальний процес. Звичайно, щодня - трохи туди, трохи сюди. Але це і є волатильность ринкового курсу", - сказав В.Стельмах.
За його словами, НБУ останнім часом продає долари і купує євро та інші валюти. При цьому, за його словами, Нацбанк має намір приступити до формування запасу російських рублів.
Голова Нацбанку також заявив, що упевнений в отриманні Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду: це питання буде розглянуто на засіданні ради директорів Фонду 20 грудня (Київ розраховує на отримання до кінця 2010 року SDR1 млрд або близько $1,6 млрд).
"Вийдемо на позитивний рівень (міжнародних резервів за підсумками 2010 року - ІФ), в порівнянні з тим, на що ми розраховували на початку року. Буде краще показник", - резюмував глава Нацбанку.
Як повідомлялося, міжнародні резерви України в листопаді зменшились на 2,1% - до $33,539 млрд. За січень-листопад міжнародні резерви країни зросли на 26,5% з $26,505 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас