Банки розраховують на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки розраховують на прибуток

Казна та Політика
609
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s надало свій прогноз із банківської системи України. Агентство відзначає високий рівень проблемних кредитів і низьку прибутковість українських банків (за даними НБУ, в січні-жовтні сумарний збиток банків склав 10,6 млрд. грн.).
"Ми чекаємо, що частка проблемних кредитів (прострочені і реструктуровані кредити) до кінця 2010 р. досягне дуже високого рівня - 40% від загального обсягу виданих кредитів", - повідомило агентство. Moody’s зазначає, що якість активів українських банків в 2010 р. продовжувала погіршуватись, хоча в 2011 р. можливе поступове зниження частки проблемної заборгованості. В той же час агентство не прогнозує значного поліпшення якості кредитних портфелів і зростання прибутковості банків, не дивлячись на загальне економічне пожвавлення. Більш того, на думку Moody’s, банківська система України все ще схильна до ризиків відтоку депозитів через низький рівень довіри вкладників.
Занепокоєне якістю активів українських банків і агентство Fitch. У його дослідженні банківських систем Центральної і Східної Європи Україна входить до числа аутсайдерів за показником якості активів разом із Казахстаном, Латвією та Литвою. При цьому в Казахстані банки, наприклад, показали прибуток у першому півріччі 2010 р., на відміну від українських колег.
Втім, самі банкіри схильні вважати, що майбутній рік несе куди більш оптимістичні для них перспективи, ніж оцінюють міжнародні агентства. У 2010 р., на їх думку, намітилась позитивна тенденція: зниження темпів погіршення кредитних портфелів. "З початку 2010 р. приріст частки простроченої заборгованості в кредитному портфелі по банківській системі склав всього 2,6%, тоді як у 2009-у - 7%", - говорить директор із управління ризиками "Альфа-банка (Украина)" Валерій Наумов. Серед чинників, які сприятимуть зниженню часткки неякісних банківських активів в 2011 р., банкір називає стабілізацію фінансового становища існуючих позичальників і активізацію кредитування. При цьому нові кредити видаватимуться банками при набагато розумнішій оцінці ризиків, ніж це було у докризовий період.
Ще однією причиною поліпшення якості кредитних портфелів може стати зростання вартості застав через загальне зростання економіки. А це як наслідок призведе до вивільнення резервів, формування яких і є основною причиною поточних збитків банків. Не виключено також, що у 2011 р. банки будуть активніше продавати проблемні заборгованості колекторним компаніям. Зараз багато фінустанов чекають, що колектори почнуть пропонувати нижчий дисконт.
Як зазначає голова правління a href=" http://organizations.finance.ua/ru/info/-/7oiylpmiow8iy1smajq " target="_blank"> OTP Bank Дмитро Зінков, вже зараз великі корпоративні клієнти повертаються до нормальних графіків погашення кредитів. Наступного року, на думку банкіра, ця тенденція розшириться на малий і середній бізнес. До речі, самі компанії починають покращувати свою платіжну дисципліну не лише через поліпшення свого фінстану, але і через необхідність отримання нових кредитів у майбутньому. Адже на тлі очікуваного відновлення кредитування їм знадобиться нормальна кредитна історія.
Зниження рівня проблемної заборгованості сприятиме відновленню прибутковості банківської системи, вважають експерти. "Чекаю, що ROE (рентабельність власного капіталу) банківського сектора може досягти 5-10% вже в 2011-м", - прогнозує генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов. Старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк упевнений, що банківська система почне показувати прибуток вже в першому кварталі 2011 р., оскільки подальше агресивне формування резервів стане менш вигідним із прийняттям Податкового кодексу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас