Списати не можна помилувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Списати не можна помилувати

Казна та Політика
1959
У листі №40-511/5841-22084 НБУ нагадав банкам про вересневому постанову №424, яке регулює процедуру списання безнадійної заборгованості (зареєстровано в Мін'юсті 27 жовтня). "З метою поліпшення структури балансів банків ... вони повинні списати за рахунок сформованих резервів заборгованість, яка віднесена до категорії "безнадійна", - значиться в листі регулятора. Під "безнадійною" заборгованістю НБУ має на увазі борги, які відповідають таким критеріям (одночасно):
А) кредит виданий не пов'язаним з банком особам
Б) фінансова діяльність позичальників-юросіб незадовільна
В) фінансове становище позичальників-фізосіб незадовільне
Г) платежі за основним боргом та/або нарахованими доходами на дату рішення списання простроченої заборгованості прострочені більш ніж на 90 днів.
"Як показують дані статистичної звітності, дана робота (зі списання безнадійної заборгованості) проводиться банками незадовільно", - значиться в листі НБУ. Підсумок: регулятор вимагає завершити роботу зі списання таких кредитів до 30 грудня.
Ще не всі банкіри знають, як реагувати на цей лист Нацбанку. "Так, я бачив цей лист. Він є в моїй розсилці. Завтра ми приступимо до його обговорення", - сказав голова правління ПравексБанку Сергій Наумов, відмовившись від більш докладних коментарів.
"Нацбанк діє дуже сучасними методами, надаючи банкам можливість списувати кредити. Ми вже списуємо безнадійні борги, не чекаємо, як то кажуть, три роки", - вважає голова наглядової ради "Платинум банку" Олег Блащук.
Також, як розповіли в Укрсиббанку , фінструктура іноді списує безнадійні борги, причому в основному це роздрібні кредити і позики малому і середньому бізнесу. Переважно це беззаставні кредити або кредити, застави під які виявилися фіктивними.
Проте "Платинум банк" і Укрсиббанк - скоріше, виняток із правила. Далеко не всі банки списують кредити, і причин тому дві. Деякі банки з іноземним капіталом не списують борги через обмеження з боку материнських структур. Найчастіше при таких банках в Україні діє низка дочірніх банків, що займаються колекторським і факторинговим бізнесом, тому проблемні кредити просто передаються на баланс цих компаній.
Крім того, голова правління банку Форум Ярослав Колесник, наприклад, нещодавно заявляв, що фінустанова поки не користується інструментом списання боргів, оскільки Податкова адміністрація досі не дала роз'яснень з податкових відрахувань при списанні проблемки. За словами Юрія Блащука, зараз НБУ і податкова вирішують, хто з них є головним у процесі списання боргів.
Суперечка НБУ та податкової щодо процедури списання боргів дуже актуальна. Податкова адміністрація справді досі не роз'яснила особливості оподаткування при списанні кредитів. Згідно з нормами прийнятого нещодавно Податкового кодексу, банкам дозволяється списувати проблемну заборгованість за методикою НБУ. Виходить, податкова визнала право банків списувати безнадійні борги, однак кодекс не вирішує проблеми подвійного податкового навантаження на банки при такій процедурі. Формально банки, як і раніше, зобов'язані сплатити 25% податку на прибуток при списанні кредиту. Однак, крім того, податкова може вимагати від банків як податкових агентів сплатити податок на доходи фізосіб за ставкою 15% (не повернувши кредит, фізособа за фактом отримує дохід). І такі вимоги, зі слів голови правління Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, були.
"Даний лист НБУ (про списання безнадійних кредитів до 30 грудня) - формалізація процесу очищення балансів", - говорить один з топ-менеджерів банку з іноземним капіталом, що входить до десятки найбільших. За його словами, даним листом Нацбанк просто нагадує банкам, що сформували резерви під проблемну заборгованість, що від неї, за логікою, треба позбутися. Під безнадійні борги резерви формуються в розмірі 100% простроченого кредиту - тобто, списуючи такий кредит, банк нічого не втрачає. До того ж, як значиться в Податковому кодексі, банк має право продовжити стягнення за даним кредитом, навіть якщо він вже списаний.
Однак більшість банків не встигнуть списати безнадійну заборгованість, вважає банкір. "Залишилося всього три тижні до кінця року. Рішення про списання боргів, як правило, проходить через кілька профільних комітетів, потім через голову правління, а далі - наглядова рада. Сумнівно, що банки встигнуть зібрати наглядові ради всього за три тижні до кінця року, якщо тільки такі зустрічі не були заплановані раніше", - говорить топ-менеджер. Втім, навряд чи НБУ застосує якісь серйозні санкції стосовно банків, які не послухались. Та й напевно багато хто з них оформлять списання заднім числом.
Але банкам в будь-якому випадку доведеться прискорити процес списання проблемних боргів, оскільки, відповідно до Податкового кодексу, з 2012 р. фінструктурам дозволено відносити на валові витрати тільки резерви, сформовані в розмірі 20% кредитного портфеля. А банків, які сформували резерви більше 20% портфеля, вже зараз досить багато.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас