Столична влада не наважується підвищити ціни на тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столична влада не наважується підвищити ціни на тепло

Енергетика
712
КМДА взяла кредити на 500 млн. грн. і перерахувала їх "Київенерго" для остаточного погашення боргу за тарифами за теплову енергію. Кредиторами виступили Український експортно-імпортний банк (Укрексімбанк) і державний Ощадбанк. За словами заступника голови Київміськадміністрації Руслана Крамаренка, в кожному банку міськадміністрація взяла по 250 млн. грн. під 12,5% річних. Термін погашення позик - один рік.
Після надходження коштів КМДА "Київенерго" перерахувала на рахунки дочки "Нафтогаз України" компанії "Газ України" близько 0,5 млрд. грн. за спожитий у минулі періоди природний газ.
До практики залучення позик для погашення боргів перед "Київенерго" столична влада звертається не вперше. У вересні Київ позичив у цих же банків 1,5 млрд. грн. для виплати "Київенерго" різниці між собівартістю тепла і реальними тарифами на нього. Як повідомили "i" в "Київенерго", КМДА перерахувала менше, ніж заявила, - 457,753 млн. грн. Фінансовий директор столичної енергокомпанії Михайло Уткін вважає відкритим питання постійного накопичення міського боргу: щодоби компанія споживає "теплового" газу на 20 млн. грн., половину цієї суми повинен компенсувати міський бюджет. За підрахунками компанії, до кінця року борг міста перед "Київенерго" збільшиться до 1 млрд. грн. З огляду на розрахунки за спожитий газ для виробництва теплової енергії заборгованість компанії перед газовиками становить 709,390 млн. грн.
Кредити не вирішують проблему зростання заборгованості, а створюють ілюзію виходу із ситуації. Борги Києва перед енергокомпанією продовжують накопичуватися. Згідно з оперативними даними, борг по різниці в тарифах на 1 грудня ц. р. склав 775,107 млн. грн. Представники столичної ради по-різному оцінюють варіанти вирішення цієї проблеми. "Терпінню міста у відносинах з "Київенерго" приходить кінець", - заявив "i" депутат міськради Віктор Гринюк (Блок Леоніда Черновецького). На його думку, у співпраці з КМДА потрібні нові підходи. Займатися їх пошуком буде спеціальна комісія Київради, створена на останній сесії рішенням законодавчого органу столиці. Пан Гринюк описав схему вибивання енергетиками боргів: "Спочатку компанія розповідає, яка погана київська влада, яка не компенсує різницю в тарифах, після чого компанія зменшує температуру в будинках.
Потім Київрада голосує за залучення кредиту, щоб погасити борг перед "Київенерго". За його словами, така схема повторюється на початку кожного опалювального сезону. У зв'язку з цим керівництво міста має намір сісти за стіл переговорів з представниками "Київенерго" і переглянути умови договору з компанією, який, за словами депутата, на сьогодні не влаштовує сторони. "У процесі переговорів йтиметься про пошук нових інвесторів або орендарів, або ж про концесії", - сказав пан Гринюк. За його словами, повинен прийти той, хто займеться вирішенням житлово-комунальних проблем, - поліпшенням якості компослуг, ремонтом теплових пунктів, установкою лічильників. "Які зараз витоки тепла, не знає ніхто", - підсумував депутат.
"Проблему зростання заборгованості міста можна вирішити, якщо представники виробника тепла і міської влади покладуть тарифи на складові і визначать їх реальну вартість", - стверджує екс-міністр палива і енергетики і депутат столичної міськради Іван Плачков. Ціни на комунальні послуги повинні відповідати реальній вартості всіх складових тарифів з невеликою рентабельністю на рівні 5-8%, вважає Плачков.
"Щоб вирішити проблему заборгованості, потрібно підняти тарифи на комунальні послуги до рівня рентабельності", - зазначив у коментарі голова Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів з питань ЖКГ Сергій Бульбас. Запланована з 1 січня наступного року поява в структурі Кабміну Державної комісії з регулювання ринку комунальних послуг проблему зростання заборгованості міста, на думку експерта, не вирішить. Це тільки перенесе відповідальність за своєчасну оплату по компенсації різниці в тарифах на плечі держави. "Поки в структурі держкомісії ведеться робота над створенням двох підрозділів - департаментів з регулювання тарифів на тепло і тарифів на водопостачання", - розповів Бульбас.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас