СОТ може "покарати" Україну за вступ до Митного союзу з РФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ може "покарати" Україну за вступ до Митного союзу з РФ?

Казна та Політика
359
Користь від створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом для України буде набагато більшою, ніж від вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.
Таку думку висловив директор Європейського центру міжнародної політичної економіки Фредерік Еріксон під час експертного опитування Інституту Горшеніна, повідомили УНІАН в інституті.
"Європейський ринок майже в чотири рази перевершує за розміром ринок Митного союзу, до якого входять Росія, Казахстан і Білорусь. Споживчий потенціал ВВП на душу населення в Європі набагато більший, ніж у Росії, не кажучи вже про Казахстан чи Білорусь. Тому, якщо Україна хоче визначити свою торговельну політику для кращого доступу до ринків, де показники споживання найвищі, вона повинна рухатися до Заходу і дивитися на Європу, тому що саме тут для неї лежить потенціал збільшення обсягів продажів і експорту. Це пояснюється тим, що інвестиційний потенціал в Європі набагато вищий, ніж у Росії, Білорусі й Казахстані", - сказав Еріксон.
Експерт також зазначив, що є кілька інших питань, які не менш важливі при прийнятті рішення про створення ЗВТ. "Одне з них - що станеться з існуючою торгівлею і, зокрема, з існуючим експортом з України в Росію, Казахстан чи Білорусь, якщо Україна збереже свої позиції поза Митним союзом, і якщо ці країни серйозно поставляться до впровадження правильного Митного союзу", - підкреслив експерт.
На його думку, нинішнє утворення цих країн не особливо підходить під поняття Митного союзу. "Але, якщо вони серйозно поставляться до того, щоб це зробити, є теоретична можливість того, що якась частина існуючого сьогодні експорту з України до Росії постраждає через те, що доведеться відповідати існуючій тарифній лінії, якій експортери-конкуренти з Білорусі і Казахстану відповідають", - вважає Еріксон.
Він також зазначив, що очевидним юридичним ускладненням при розгляді можливості укладення Україною Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю є те, що Україна є єдиним з цих чотирьох країн членом Всесвітньої торгової організації.
"Це значить, що вона підпорядковується правилам і обмеженням СОТ щодо того, до яких митних союзів вона може вступати як член СОТ. Це існуюча на сьогодні проблема, але це може змінитися в майбутньому, якщо Росія, Казахстан і Білорусь вступлять до СОТ , що відкриє нові можливості для України легально створювати торгові коаліції з іншими країнами", - сказав Еріксон.
Експерт звернув увагу на можливість застосування юридичних санкцій у разі, якщо Україна порушить положення СОТ при вступі до Митного союзу.
"Це серйозне питання, оскільки, якщо ви створюєте митний союз, ви повинні бути на 100% впевнені в тому, що ті ж правила, типи, митні процедури, які існують в одній країні, повинні також існувати в інших країнах. І це, очевидно, проблема для сьогоднішнього Митного союзу між Росією, Казахстаном і Білоруссю, оскільки у них немає однакового застосування базових торгових правил і практик всередині свого Митного союзу", - сказав Еріксон.
Як повідомляв УНІАН, 26 листопада ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив про можливість вступу України до Митного союзу РФ, Білорусі та Казахстану.
Україна і ЄС в 2008 році почали переговори про угоду щодо зони вільної торгівлі, яка має стати складовою частиною угоди про асоціацію.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас