НБУ: Макроекономічна основа проекту держбюджету 2011 р. реалістична — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Макроекономічна основа проекту держбюджету 2011 р. реалістична

Казна та Політика
468
Прогнози інфляції на рівні 8,9% і середньорічного курсу гривні 7,95 грн/$1, які використовувалися урядом при підготовці проекту держбюджету на 2011 рік, є реалістичними, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Показник (інфляції на 2011 рік), 8,9% я вважаю таким, який знаходиться в зоні досяжності. Це реалістично. Уряд прогнозує курс 7,95 грн/$1. Ми вважаємо, що такий орієнтир уряду на наступний рік, їхні розрахунки - правильні", - сказав Литвицький на прес-конференції в Києві в середу.
Він відзначив важливість для збереження тренду низької інфляції своєчасне прийняття держбюджету на 2011 рік з дефіцитом не більше 3%.
"Думаю, такі наміри в уряду є, і такі можливості в уряду є", - додав він.
Як відзначив Литвицький, орієнтири щодо інфляції в наступному році будуть реалістичними, якщо будуть збережені хороші темпи економічного зростання.
"Якщо в наступному році уряд закладає прогноз зростання ВВП не 3,7%, як цього року, а 4,5%, це означає, що він розраховує на те, що економічна активність може формувати таку товарну пропозицію, яка буде достатньою для балансу з попитом. Тобто для приборкання інфляції - орієнтир на більш високу економічну активність", - сказав він.
Як підкреслив Литвицький, міцною основою для низької інфляції на подальші роки має стати більш висока конкурентність економіки. "Для такої економіки не такий страшний ціновий тиск", - додав він.
Литвицький також підкреслив правильність відсоткової політики Національного банку.
"Відсоткова політика Нацбанку виявилася на висоті вимог часу. Вона не потребує змін. У даний час всі наші відсоткові робочі ставки вже стали акцентовано антиінфляційними, позитивними в реальному вимірі. Вони вище не лише від очікуваної інфляції 2010 року, але і прогнозу наступного року теж", - сказав він.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України в середу схвалив проект державного бюджету на 2011 і після доопрацювання 10 грудня подасть його до Верховної Ради.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас