Банки йдуть в облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки йдуть в облігації

Казна та Політика
597
Осінь 2010 р. дещо пожвавила внутрішній ринок корпоративних облігацій. Основними маркетмейкерами ринку стали банки. Вже встиг розмістити свої бонди на 100 млн. грн. Platinum Bank. Ощадбанк і банк "Креді Агриколь" планують це зробити (випуски очікуються на суму 750 млн. грн. та 500 млн. грн. відповідно). За прогнозами експертів, саме банки спільно з держкомпаніями продовжать робити погоду на внутрішньому ринку облігаційних позик в 2011 р.
"На мій погляд, справді варто очікувати пожвавлення на внутрішньому ринку облігаційних позик. Наскільки суттєвим воно буде - залежить від макроекономічних показників та співробітництва України з МВФ", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний Капітал України" Олександр Вальчишен. Він зазначає: якщо уряду вдасться виконати вимоги МВФ щодо скорочення дефіциту бюджету, то рейтинги країни від міжнародних агентств будуть поліпшені. А це призведе до переоцінки ризиків українських емітентів не лише на зовнішньому, але і на внутрішньому ринку капіталу. "У 2011 р. у разі відсутності внутрішніх і зовнішніх шоків ми очікуємо активізації корпоративного сегменту ринку", - підтверджує Марія Репко, аналітик боргових ринків інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна".
У той же час масових розміщень очікувати не доводиться: свій шанс у залученні фінансування отримають великі емітенти з позитивною історією позик і компанії зі стійкою підтримкою іноземних акціонерів. Отже, повернутися на докризові обсяги випусків корпоративних бондів не вийде, і за найоптимістичнішими оцінками, в 2011 р. українські компанії розмістяться в обсягах не більше 30% від рівня 2008 р. "Обсяг емісії корпоративних облігацій в 2011 р. буде далекий від рівня 2007-го - першої половини 2008 р. через дефіцит якісних емітентів і обережнішого підходу інвесторів до аналізу ризиків", - вважає Дарія Волченко, старший радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital.
"Загальний обсяг розміщень, за моїми відчуттями, складе не більше 30% рівня передкризових років. Стримуючим фактором буде свіжа пам'ять про дефолти - практично у всіх галузях були емітенти, які порушили свої зобов'язання в кризу", - відзначає керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков. Однак, додає експерт, нинішня прибутковість ОВДП інвесторів не влаштовує, тому вони підуть на певний ризик, але будуть робити це більш виважено. Таким чином, якщо в 2008 р. обсяг пропозиції корпоративних випусків бондів склав 8 млрд. грн., то при хорошому сценарії в наступному році емітенти зможуть розраховувати на 2-3 млрд. грн. залучених коштів.
Основну активність фінансисти очікують від банків і держкомпаній. У той же час великі промислові холдинги будуть залучати кошти на закордонних ринках, а невеликі підприємства не зможуть розміститися через недостатні кредитні характеристики. "Вимоги до емітентів очікуються високими, оскільки на ринку будуть все ще актуальними відгомони недавніх дефолтів. У першу чергу будуть популярними корпоративні облігації високоякісних позичальників", - наголошує Станіслав Картавих, провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ".
За прогнозом Марії Репко, велика частина ринку буде зайнята емітентами з банківського сектора, а також випусками квазісуверенних паперів. Настільки надійні емітенти зможуть встановлювати прибутковість по своїх випусках бондів на рівні 12-15%. Як зазначає Дарія Волченко, банки будуть мати потребу у випусках облігацій на внутрішньому ринку, щоб залучити кошти на більш тривалий термін, ніж у депозитів, і зменшити валютні ризики.
Емітенти зі слабкою кредитною якістю будуть або зазнавати труднощів з розміщенням паперів, або спробують запропонувати високі ставки в якості компенсації за кредитний ризик. Такі компанії, за експертними оцінками, зможуть зацікавити інвесторів ставкою на рівні 20%. При цьому всі фінансисти твердо переконані в тому, що компаніям, які допускали порушення своїх зобов'язань у період кризи, буде неможливо розміститися не лише в 2011 р., але ще протягом як мінімум кількох років. "Емітентам з високим рівнем ризику буде складно розміститися навіть за ставкою менше 20%. А компаніям, які допускали дефолти, однозначно шлях на ринок закритий", - вважає Олексій Сухоруков.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас