Аграрії програли війну за скасування квот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії програли війну за скасування квот

Казна та Політика
432
Кабмін не прислухався до вимог сільгоспвиробників звільнити зерно від квотування в 2011 р. Аграрії мали примарну надію заробити на експорті хоча б у другій половині маркетингового сезону і для цього притримували зерно в засіках до кращої кон'юнктури. Але на жаль - держава вкотре занепокоїлася проблемою продбезпеки, якої насправді немає, і обмежила експорт до 4 млн. т в перші три місяці 2011 року.
Мінекономіки України оприлюднило проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови КМУ від 4 жовтня 2010 р. №938 та визнання такою, що втратила чинність, постанови КМУ від 10 листопада 2010 р. №1046". Простими словами, міністерство запропонувало зберегти квоти, але збільшити їх обсяги в порівнянні з попереднім обмеженням, чинним до 31 грудня цього року. Зокрема, пропонується продовжити квотування експорту зерна з 1 січня по 31 березня 2011 року. Міра стосується двох продуктів - пшениці й кукурудзи. Мінекономіки пропонує збільшити квоту на експорт пшениці на 500 тис. т (до 1 млн. т) і кукурудзи - на 1 млн. т (до 3 млн. т). Сумарно за період з січня по березень оператори зможуть поставити на зовнішні ринки 4 млн. т цих зернових. Це означає, що до моменту закінчення терміну дії квот Україна зможе вивезти не більше 10 млн. т зерна. Прогнозовані можливості на поточний сезон, на думку експертів, складають 14-15 млн. т з урахуванням врожаю 2010 р. на рівні близько 42 млн. т.
Новина про продовження обмежень засмутила як окремих зернотрейдерів, так і фермерів. "Ми будемо подавати заявку на участь у розподілі квот, як робили це і минулого разу. Але сумніваюся, що отримаємо ліцензію, оскільки попередній досвід розподілу обсягів поставок показав - видача дозволів проводилася упереджено, непрозоро, компаніям ставилися певні умови. Швидше за все, такі ж вади будуть і цього разу", - припускає NWG Ukraine Микола Горбачов. Відмовляються коментувати розподіл квот і можливу участь у цьому процесі в Toepfer International Ukraine. Заступник генерального директора цієї компанії Людвіг Штріве сказав "і" таке: "Ми не знаємо, як нам бути з накопиченими обсягами зернових культур, і складно визначитися, чи будемо ми брати участь в подальшому розподілі квот" (компанія не отримала обсягів минулого разу) . "Для нас це болюче питання", - зазначив пан Штріве. Надія компанії на експорт рапсу. На щастя, уряд поки не вважає за необхідне обмежувати постачання цього продукту на зовнішні ринки.
Зненацька застала новина про продовження квотування президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Миколу Міркевича. "Ми до останнього сподівалися, що влада прислухається до наших прохань про розблокування експорту або хоча б не будуть обмежувати вивезення кукурудзи. Цей продукт має проблеми зі зберіганням, має високу вологість і першим постраждає від обмеження постачань", - повідомив він "і". На думку пана Міркевича, якщо прем'єр-міністр підпише дану постанову, фермери будуть змушені в авральному порядку продавати зерно, що знизить його вартість на внутрішньому ринку. До якої позначки - він не уточнив, як і те, як поведуть себе фермери у відповідь на квотування. Раніше вони обіцяли оголосити всеукраїнський страйк.
"Зараз вартість фуражної пшениці з доставкою (на умовах CPT) становить 1600-1650 грн. за т. Продовольчі марки дорожчі на 150 грн. - 1750-1800 грн. за т", - говорить аналітик зернового ринку компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко. За її словами, за 1800 грн. купується операторами ячмінь. Адекватна за ціною фуражної пшениці кукурудза. За мірками ринку - це саме той рівень цін, якого очікували сільгоспвиробники. Але після розподілу квот трейдери будуть грати на пониження прайсів і фермери вже не зможуть скористатися такою вдалою кон'юнктурою надалі.
У той же час на світовому ринку аналітики спостерігають наступні котирування. Вартість пшениці на Чиказькій біржі з початку грудня подорожчала на новинах про погіршення погодних умов в Австралії на 752 центи за бушель (до цього він обходився в 650 центів). Кукурудза на ринках Європи продається по $210 за т, в Аргентині - по $244. Фуражний ячмінь європейці готові закуповувати за $250-255 за т. Найдорожче можна реалізувати продовольчу пшеницю у Франції - тут за неї можна виручити $300 на т. Як правило, саме початок другої половини маркетингового сезону знаменується найвищими цінами на зерно на світових ринках. "Ми вважаємо, що встановлена до березня квота замала, оскільки Україна безболісно могла б в сезон 2010-2011 експортувати не менше 14-15 млн. т. У результаті експорт не перевищить 10 млн. т. Природно, залишки позначаться на закупівельних цінах, і аграрії будуть не в захваті від таких дій уряду", - вважає пані Малишко. Вихід може бути ще сумнішим - надлишки зерна просто зіпсуються. "Вважаю, що постраждає приблизно 4-5 млн. т пшениці і не менше 3-4 млн. т кукурудзи", - говорить Микола Горбачов.
Але буде і позитив від дій уряду, як це сталося в Росії. Знеціненим зерном скористаються тваринники. Розвиток цієї галузі останнім часом наполегливо лобіює Кабмін, від чого по ринку ходять чутки про те, що обмеження експорту відбувається з метою підтримки цієї галузі. Як відомо, інвестиції в свинарство і птахівництво особливо цікаві зараз донецьким підприємцям. Ці проекти швидко окупаються.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас