"Ъ": Вертикальний зліт нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вертикальний зліт нафти

Енергетика
559
Про рішення уряду створити вертикально інтегровану нафтову компанію (ВІНК) заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко: "Ми розглядаємо варіанти реформування нафтогазової галузі та створення ВІНК, яка буде об'єднувати активи в сферах видобутку, переробки і продажу". Міністр підкреслив, що державу не влаштовують виробничі показники "Укрнафти".
"Тому ми відновлюємо переговори з приватними акціонерами і, я впевнений, виробимо стратегію, яка дозволить збільшити виробництво. А якщо буде потрібно, проведемо кадрові перестановки на підприємстві", - додав Бойко. Видобуток нафти і газоконденсату "Укрнафтою" за 10 місяців цього року скоротився на 10,8%, до 2,9 млн т. З 2007 року видобуток компанії знизився більш ніж на мільйон тонн.
Створення ВІНК вперше обговорювалось в кінці 1990-х. Займав тоді пост президента Леонід Кучма в 1999 році підписав указ про створення компанії. Але він так і не був виконаний: юридично держава не могла керувати активами жодного з нафтопереробних заводів, тому що не володіла їх контрольними пакетами. У 2005 році парламент прийняв закон, згідно з яким 50% +1 акція "Укрнафти" мали бути включені до складу ВІНК, куди також планувалося передати держпакети ще трьох великих нафтопереробних заводів - Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського. Але його ветував президент Віктор Ющенко.
Зараз мова йде про відновлення контролю над "Укрнафтою" і "Укртатнафтою" і об'єднання держпакетів акцій підприємств у єдину компанію, розповіло джерело в Мінпаливенерго. "У "Укрнафти" сьогодні 563 АЗС і власний видобуток нафти. 'Укртатнафта' - це переробка. Якщо об'єднати, ми отримаємо повний цикл", - зазначив співрозмовник. За його словами, щоб провести об'єднання підприємств, "Нафтогазу" необхідно призначити лояльних менеджерів у компаніях (зараз глави компаній лояльні групі "Приват"). "Якщо не вдасться домовитися з власниками" Укрнафти ", ми приймемо для цього всі заходи, в тому числі судові", - пообіцяв співрозмовник.
Високопоставлене джерело в групі "Приват" заявило, що сумнівається в реалістичності цих планів. "Акції "Укрнафти" і "Укртатнафти" були куплені на законних підставах, і сама процедура їх купівлі вже підтверджена судами всіх інстанцій", - повідомив він.
Останнє рішення про законність приватизації "Укртатнафти" Верховний суд прийняв у лютому нинішнього року, "Укрнафти" - в 2000 році. Держава може ініціювати порушення кримінальних справ стосовно менеджерів компанії, вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн: "У цьому випадку сторони швидше за все прийдуть до якогось компромісу. Наприклад, призначать незалежного менеджера підприємства".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас