НБУ відзначає прагнення деяких інвесторів відкликати у банків кошти субборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзначає прагнення деяких інвесторів відкликати у банків кошти субборгу

Казна та Політика
730
Іноземні інвестори прагнуть через суди розірвати угоди про надання декільком банкам коштів на умовах субординованого боргу через припинення сплати відсотків, повідомив НБУ у листі до банків (№18-312/6285-21996).
"НБУ вважає, що припинення сплати відсотків субборгу, яка передбачена умовами договору, не може вважатися істотним порушенням умов договору відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України і бути підставою для розірвання договорів про залучення коштів на умовах субборгу на вимогу інвестора", - вказується в листі.
Нацбанк відзначає, що, згідно із законодавством, субборг є однією зі складових регулятивного капіталу банку і не може бути вилучений з банку раніше ніж через п'ять років. При цьому у разі банкрутства або ліквідації банку субборг повертається інвестору після погашення претензій усіх інших кредиторів.
НБУ також підкреслює: згідно з інструкцією про порядок регулювання діяльності банків (постанова Нацбанку №368 від 28 серпня 2001 року), кошти, залучені на умовах субборгу, можуть включатися до капіталу банку в разі їх відповідності низці критеріїв, у тому числі за умови дозволу відстрочки обслуговування зобов'язань зі сплати відсотків, якщо рівень прибутковості не дозволяє банку здійснити такі виплати.
Цією ж інструкцією передбачено, що обов'язковою умовою угоди про залучення коштів на умовах субборгу є призупинення сплати відсотків по ньому з ініціативи банку-боржника або на відповідну вимогу НБУ до банку-боржника в разі погіршення фінансового стану кредитно-фінансової установи, роботи банку в режимі виконання програми фінансового оздоровлення або введення тимчасової адміністрації.
"З метою недопущення погіршення фінансового становища банків-боржників та захисту інтересів вкладників та інших кредиторів, НБУ просить враховувати його позицію при розгляді відповідних спорів у судах і звертає увагу на необхідність залучення НБУ до участі в справах про розірвання угод (договорів) про залучення коштів на умовах субборгу, ініційованих інвесторами (кредиторами), в якості третьої особи на стороні банку-боржника", - підкреслюється в листі.
За даними НБУ, на 1 жовтня 2010 року сукупний обсяг субборгу в українській банківській системі (176 банків) становив 34,102 млрд грн, тоді як сукупний власний капітал - 132,802 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас