Листування родини Романових продали на аукціоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Листування родини Романових продали на аукціоні

220
У п'ять з половиною разів дорожче за стартову ціну було продано на аукціоні у Женеві колекцію листування членів останньої російської імператорської родини.
На торги, які провів Аукціонний дім Женеви, були виставлені малюнки, фотографії, листи, телеграми і листівки, адресовані Великими князями Георгієм і Михайлом і Великими княгинями Ксенієй і Ольгою Романовими їх швейцарському наставникові і вчителеві Фердинанду Тормеєру.
Довгі роки сотні документів лежали у пошарпаній валізі на горищі будинку у Женеві, де колись жив Тормеєр, поки його нові володарі не вирішили виставити їх на торги.
Як розповів директор аукціонного дому Бернар Піге, загальна сума торгів досягла 385 тис. франків (приблизно стільки ж у доларах) при тому, що початкова оцінка колекції складала від 70 до 100 тис. франків, передає ИТАР-ТАСС.
"Ми дуже задоволені результатами. Це підтверджує, що дух Романових, інтерес до цієї сім'ї, ностальгія за нею досі живі", - повідомив Піге. Продану колекцію він назвав унікальною, оскільки вона дозволяє "через листи і телеграми познайомитися із царською родиною, дізнатися про стосунки з дуже близьким другом", повідомивши, що коло покупців було дуже широким, включаючи приватних осіб, істориків, меценатів.
"Абсолютно неймовірними" Піге назвав підсумки продажів із деяких лотів, які перевищили в 90 разів початкові ціни. Наприклад, 20 телеграм від царя Миколи II і від імператриці Марії Федорівни були продані за 26,4 тис. франків при початковій вартості у 300 франків. А дев'ять меню із монограмою Великого князя Михайла Олександровича реалізовано за 7,2 тис. франків, тобто в 18 разів дорожче за початкову ціну.
Як пояснила консультант із питань, пов'язаних із російським мистецтвом Аукціонного дому Женеви Софья Балакіна, йдеться про найбільшу колекцію особистого листування членів імператорської родини,, будь-коли запропоновану на аукціонах. Вона включає в цілому тисячу рукописних листів, 400 телеграм, близько 200 листівок і 150 фотографій, меню сніданківіз монограмою Михайла або двоглавими орлами, розклади царських поїздів.
Також знайшли нових власників подарункове видання 1856 року опису коронації Імператора Олександра II французькою мовою, картини Васнецова і Коровіна, срібло російської роботи, фарфор та інші предмети мистецтва.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас