Німеччина не хоче "розщедрюватися" на допомогу країнам єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина не хоче "розщедрюватися" на допомогу країнам єврозони

Казна та Політика
480
Німеччина відмовилася підтримати розширення програми допомоги країнам єврозони, обсяг якої зараз становить 750 мільярдів євро, а також випуск спільних облігацій. Про це пише газета The Wall Street Journal.
Представники ФРН заявили, що в даний час не вважають за потрібне ні збільшувати обсяг фонду екстреної допомоги, ні випускати E-bonds, хоча не відкидають можливості звернутися до цих заходів у майбутньому.
Канцлер ФРН Ангела Меркель зазначила, що "не бачить необхідності в збільшенні обсягу фонду в даний час".
Зустріч міністрів фінансів країн єврозони, що почалася в понеділок, завершиться сьогодні. Як очікується, міністри продовжать обговорювати заходи, які ще можуть бути прийняті для того, щоб стримати розростання боргової кризи в регіоні. Найбільше занепокоєння викликає питання про те, чи буде обсяг фонду екстреної допомоги достатнім для подолання кризи в Іспанії та Португалії у випадку, якщо вона вибухне.
Обговорення цього питання в понеділок не привело до прийняття певних рішень. Міністри оцінили плани Іспанії та Португалії щодо скорочення бюджетних дефіцитів і визнали їх хорошими, повідомило газеті джерело, знайоме з ситуацією.
Небажання Німеччини робити більш вартісні кроки для порятунку країн регіону говорить про те, що ця країна, яка, по суті, є казначеєм єврозони, хотіла б стримати витрати і не витрачати зайві гроші доти, доки це не стане абсолютно необхідним.
Ринки облігацій країн регіону, різке падіння яких прискорило розростання криз у Греції та Ірландії, в останні кілька сесій були досить спокійними.
Але представники деяких країн єврозони наполягають на запровадженні жорсткіших заходів. Міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс 4 грудня заявив, що обсяг фонду екстреної допомоги Євросоюзу, що становить в даний час 750 мільярдів євро, може бути збільшений, щоб запобігти поширенню боргової кризи в регіоні. Цю позицію підтримав глава бельгійського Центрального банку Гі Каден.
Ідею випуску спільних облігацій країнами ЄС висловили Жан-Клод Юнкер і Джуліо Тремонті, глави фінансових відомств Люксембургу та Італії.
На це Меркель заявила, що E-Bonds зітруть відмінності між урядами європейських країн, і кожна з країн єврозони окремо матиме менше причин для правильного керування власними державними фінансами.
За словами представника німецького уряду Крістофа Штігмана, випуск спільних облігацій послабить відповідальність країн єврозони за їхні власні бюджети.
Згода Німеччини необхідна для внесення будь-яких істотних змін у підхід Євросоюзу до порятунку країн єврозони. Берлін не відкидає можливість прийняття більш радикальних кроків у майбутньому.
Зокрема, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле дав зрозуміти, що працює над новими ідеями фінансового єдності країн єврозони. За його словами, Європі необхідні нові форми економічної політики, які заходять "набагато далі національного суверенітету".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас