"Ъ": Ціни пішли у зимову сплячку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ціни пішли у зимову сплячку

Казна та Політика
812
Споживчі ціни в листопаді зросли на 0,3%, повідомили в Держкомстаті. Така низька інфляція в листопаді протягом останніх 10 років не фіксувалася. Гальмування зростання цін спостерігається вже другий місяць поспіль - після ривка у вересні (+2,9%) у жовтні ціни збільшилися на 0,5%.
Незважаючи на підвищення в серпні на 50% цін на газ для населення, місцева влада не поспішає переглядати комунальні тарифи. Вартість опалення і гарячої води в листопаді зросла лише на 1,8%.
"Комунальні тарифи поки що залишаються на колишньому рівні, хоча їх перегляд стане основним джерелом інфляції наприкінці року", - відзначає аналітик ІК Astrum Investments Management Олексій Блінов.
На відміну від попередніх місяців, в листопаді зростання цін на продукти харчування виявилося мінімальним - усього 0,1%. Найбільше подорожчали молоко (+3,6%), сир (+2,4%) і олія (+2,2%), у той час як подешевшали яйця (-4,4%) і м'ясопродукти (-0,7%). Нагадаємо, в листопаді Антимонопольний комітет звернувся до провідних виробників курятини і молочних продуктів із закликом утриматися від підвищення цін.
"Незважаючи на жорстке регулювання, ціни на продукти в листопаді зросли на 5-7%", - впевнений директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. Його здивувало зафіксоване Держкомстатом листопадове зниження цін на овочі (-1,4%) і фрукти (-2,6%), адже в кінці року ціни на ці продукти зазвичай піднімаються. Втім, листопадове подорожчання паливно-мастильних матеріалів (+1,3%) може вже в грудні прискорити зростання цін на продукти.
За 11 місяців поточного року споживчі ціни зросли лише на 8,2% - це найменший показник за останні 7 років. За оцінками експертів, це дозволяє розраховувати, що за підсумками року інфляція виявиться нижчою 10%.
"Навіть з урахуванням традиційного розгону цін перед новорічними святами інфляція в грудні становитиме близько 1%, а за підсумками року - близько 9,3%", - відзначає Блінов. Такий результат набагато нижчий від очікувань Мінекономіки, де ще у вересні розраховували до кінця року вийти на інфляцію в межах 12%. Останній раз однозначна інфляція в Україні спостерігалася ще за підсумками 2003 року (+8,2%).
"Низька інфляція в листопаді була досягнута завдяки адміністративному контролю за цінами на продукти харчування та повільному перегляду комунальних тарифів, а значить, підвищення цін відкладається на наступний рік", - відзначає економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас