Фірташ: RUE вже перерахувала "Нафтогазу" 1,7 млрд дол боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: RUE вже перерахувала "Нафтогазу" 1,7 млрд дол боргу

Енергетика
452
Швейцарська компанія RosUkrEnergo AG вже перерахувала НАК "Нафтогаз України" $1,7 млрд боргу, переданого українському держхолдингу російським "Газпромом" в 2009 році, повідомив глава ради директорів і засновник Group DF Дмитро Фірташ в інтерв'ю журналу "Фокус", яке буде опубліковано 10 грудня.
"Компанія виплатила борг НАК "Нафтогаз України" у розмірі $1,7 млрд і перед ВАТ "Газпром" у розмірі $810 млн. Крім того, "Нафтогаз України" отримав $450 млн за послуги із транзиту і зберігання газу RUE, який був вилучений урядом Юлії Тимошенко і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років", - говориться у розміщеному на веб-сайті журналу повідомленні із посиланням на слова Фірташа.
За словами бізнесмена, необхідний НАК "Нафтогаз України" природний газ придбаний держхолдингом у "Газпрому" за пільговою ціною $230 за 1 тис. куб. м. При цьому весь газ в обсязі 12,1 млрд куб. м буде проданий "Газпрому" та експортований компанією "Газекспорт" до Європи.
Глава Group DF в інтерв'ю також нагадав про підписану угоду із надання "Газпромом" "Нафтогазу" авансу $1,5 млрд за рахунок майбутніх послуг із транзиту збільшених обсягів газу територією України.
"Газовий баланс України збережений. Україна отримала велику суму грошей. НАК не зазнав жодних втрат - Україна отримала дешевий газ. Я вважаю, це ідеальна операція для України", - цитує видання слова Д.Фірташа, який також повідомив, що RosUkrEnergo залишає газовий ринок України.
У прес-службі Міністерства палива та енергетики агентству "Інтерфакс-Україна" не підтвердили, але і не спростували як факт перерахування RUE на рахунки НАК $2,15 млрд. У Мінпаленерго нагадали, що наприкінці листопада була досягнута домовленість, згідно з якою НАК "Нафтогаз України" поетапно передаватиме RUE 12,1 млрд куб. м природного газу, тоді як швейцарська компанія поверне НАК $1,7 млрд вже найближчим часом.
Як повідомлялося, до 19 січня 2009 року 11 млрд куб. м газу числилися за RosUkrEnergo і знаходилися в ПСГ України. RUE придбало ці обсяги у "Газпрому" за контрактами, укладеними в 2004-2007 рр. Накопичена заборгованість швейцарської компанії за придбаний у "Газпрому" газ складала $1,7 млрд.
В рахунок боргу RosUkrEnergo "Нафтогаз України" вилучив в українських ПСГ 11 млрд куб. м газу.
RosUkrEnergo подав позов до Стокгольмського арбітражного трибуналу, який своїм рішенням від 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RUE 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі в обсязі 1,1 млрд куб. м газу. Ще раніше арбітраж постановив, що "Нафтогаз" повинен виплатити RUE $197 млн в рамках спірних питань між компаніями у 2008 році.
Для виконань рішення Стокгольмського арбітражу в Україні RosUkrEnergo подало позов до українських судів. Верховний суд України 24 листопада 2010 року відхилив касацію НАК і підтвердив рішення судів нижчих інстанцій в справі виконання вердикту Стокгольмського арбітражу про необхідність повернення "Нафтогазом" природного газу RUE.
"Нафтогаз України", RosUkrEnergo і "Газпром" 30 листопада заявили про повне врегулювання питання постачань газу. За досягнутими домовленостями, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в Стокгольмі "Нафтогаз" поверне RUE 12,1 млрд куб. м, RUE погасить $1,7 млрд заборгованості перед "Нафтогазом" і $810 млн перед групою "Газпром".
"Нафтогаз України" оцінює свої витрати із врегулювання суперечки з RosUkrEnrego у 9,6 млрд грн., розраховуючи на повернення швейцарським газотрейдером $1,7 млрд боргу, перезданого "Нафтогазу" "Газпромом" в 2009 році.
Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) і Івану Фурсину (10%). RUE в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту і зберігання природного газу у підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас