Золото як валюта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото як валюта

Банківські метали
5795
Золото правило світом протягом багатьох століть. Зараз, коли перше десятиліття XXI століття завершується в умовах нестабільності, багато інвесторів вважають, що треба знову ввести золотий стандарт. Однак із золотим стандартом у XIX і XX століттях було пов'язано безліч проблем, і ті, хто зараз ратує за нього, загубили одну важливу деталь: в умовах вільного ринку золото стало новою валютою. Про те, чому жовтий метал зараз варто розглядати як валюту, розповідає Investopedia.com.
Через те, що золото зазвичай торгується в доларах США, багато хто вважає, що жовтий метал і американська валюта взаємопов'язані (тим більше що між котируваннями цієї валюти і дорогоцінним металом справді є зворотна кореляція). Але це так лише на перший погляд: точно так само за долари можна купити японські ієни, а за будь-яку паперову готівку - придбати золото.
Золото як валюта
Золото має ціну, і ця ціна коливається в залежності від котирувань інших валют, зокрема долара США, євро і японської ієни. Жовтий метал можна купувати і зберігати, і хоча в повсякденних розрахунках він використовується нечасто, проте вирізняється високою ліквідністю і легко конвертується в кеш у будь-якій валюті.
Крім того, золоту притаманні всі якості, якими вирізняються валюти. Часом золото котирується вище грошових валют, а часом кеш обганяє золото за вартістю. Популярність золота зростає, коли інвестори не впевнені у "паперових" інструментах.
Способів купівлі-продажу золота чимало: придбання злитків, ф'ючерси, ETF (exchange traded funds) - фонди, що торгуються на біржі, або так звані CFD (сontracts for difference) - контракти на різницю цін.
Золото і долар
Між жовтим металом і американською нацвалютою здавна склалися цікаві взаємини. У довгостроковому плані зниження долара завжди означало зростання цін на золото. Втім, у короткостроковій перспективі ця закономірність працює далеко не завжди, і коливання між даними інструментами незначні.
Долар і золото також взаємопов'язані в рамках Бреттон-Вудської валютної системи, згідно з якою США мали конвертувати гривню в золото за фіксованим курсом. Незважаючи на те що в 1971 році президент Річард Ніксон скасував фіксовану ставку, а долар відтоді постійно девальвувався по відношенню до жовтого металу, Америка і до цього дня залишається світовою державою, а отже, там, де мова заходить про жовтий метал, згадуються й американські гроші.
Втім, незважаючи на взаємозв'язок дорогоцінного металу та долара (як і інших валют), золото перебуває під впливом інших факторів. Наприклад, це інфляція або військові дії. У цілому золото - індикатор стану не якоїсь окремої групи людей чи спільнот, а світової економіки в цілому.
Стандартні проблеми
Кажучи про золото як валюту, багато хто згадує про часи, коли діяв золотий стандарт - як правило, це період з початку XIX століття по 1971 рік (хоча подібні стандарти існували й раніше).
Основна проблема з золотим стандартом полягає в тому, що він спирався на світові центробанки, які встановлювали "правила гри". ЦБ регулювали обсяги золота, необхідні для підтримки рівня вартості валют на прийнятному для всіх сторін рівні. Деякі країни не підпорядковувалися цим правилам, наприклад Бельгія і Франція. Тим не менше, для того щоб система працювала, необхідна згода всіх сторін, і золотого стандарту це стосується тією ж мірою.
Ще одна проблема, пов'язана з золотим стандартом, полягає в тому, що воно здатне забезпечити стабільність в довгостроковій перспективі, проте в період короткочасних економічних шокових ситуацій воно не здатне протистояти несприятливим обставинам. Наприклад, подібне відбулося в 1968 році в Каліфорнії, коли через виявлені там золоті родовища утворився приплив грошових коштів, що породило цінові стрибки і нестабільність. За часів дії золотого стандарту світовій економіці не вдалося уникнути потрясінь, а всі спроби утримати цей стандарт на належному рівні не мали успіху.
"Тиха гавань"
В умовах вільного ринку без золотого стандарту жовтий метал стає своєрідною "тихою гаванню" для інвесторів. При цьому вважається, що інвестиційний інтерес до дорогоцінного металу проявляється з найбільшою силою у періоди нестабільності, оскільки частково або повністю здатне захистити активи від економічних потрясінь.
Як вже йшлося вище, шокові стани притаманні будь-яким економікам в усі часи. У моменти, коли найкраща інвестиція - це прибуток від товарів, куплених за кордоном, отриманий за рахунок різниці валютних курсів, і вкладення в золото працюють за тим же принципом. При цьому в деякі періоди тримати золото вигідно, а в інші - ні. Жовтий метал за відсутності золотого стандарту перебуває під впливом тих же економічних чинників, що й інші інструменти, і торгувати ним треба так само, як і валютою.
Яка б не була система, її існування безпосередньо залежить від того, наскільки в неї вірять інвестори. У золотий стандарт вірять, оскільки він створює ілюзію того, що паперові гроші чимось забезпечені. Але золотом не пообідаєш, із золота не побудуєш будинок - отже, його цінність народжується з уявлень гравців ринку. В умовах вільного ринку золото стає валютою для тих, хто ним торгує, в той час як інші інвестори більше покладаються на кеш як на платіжний засіб для придбання товарів і послуг. Ці переконання підкріплюються рекламою, яка не лише просуває товар, але і пропонує ціну на нього, тим самим стверджуючи думку про готівку як про спосіб оплати. Золото стоїть окремо в цій системі і стає платіжним засобом лише тоді, коли обставини й ринкові умови сприяють цьому перетворенню.
Інвестори купують золоті активи в розрахунку підстрахуватися від економічних негараздів, проте їм варто пам'ятати, що сьогодні золото прибуткове, а завтра може виявитися все навпаки.
Жовтий метал піддається тим же коливанням, що і кеш, але інвестори повинні мати на увазі: вкладення в золото переважно хороші лише в довгостроковій перспективі.
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас