Лукашенко підтверджує плани масштабної приватизації у білорусі у найближчі 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко підтверджує плани масштабної приватизації у білорусі у найближчі 5 років

Казна та Політика
189
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє про готовність республіки до приватизації держвласності у 2011-2015 роках, але вона повинна проходити на вигідних для країни умовах.
"Ми готові до приватизації, але на вигідних для країни умовах", - заявив Лукашенко на Загальнобілоруському народному зібранні у Мінську в понеділок.
Він підкреслив, що приватизація доцільна в тому випадку, якщо інвестор має намір запропонувати гідну ціну, виконувати визначені в Білорусі умови приватизацію і забезпечити ефективнішу роботу підприємства, що приватизується.
При цьому президент підкреслив, що "у нас будь-яке підприємство можна приватизувати, ми нікому не забороняємо. Якщо ти поляк, росіянин, українець, німець і тебе цікавить приватизація - сідай за стіл, будемо на принципах, які ми визначили, вести з тобою переговори, а інакше бути не може, - сказав він. - Ви що хотіли, аби Лукашенко оголосив триста підприємств - завтра приходь, забирай. Ні, це підприємства не Лукашенка, ці підприємства належать народові. Якщо будуть дотримані умови - милості просимо, беріть участь", - продовжив президент.
Лукашенко підкреслив, що в підприємства, до яких є інтерес інвесторів, вкладено чимало коштів. На його думку, у Німеччині такі підприємства "оцінили б у десятки (мільярдів) євро, а у нас хочуть за безцінь". Президент зазначив, що деякі інвестори ставляться до Білорусі, як до "бананової країни", куди "можна приїхати, не вкласти нічого, а отримати все". Він додав, що при цьому вони не хочуть брати участь в приватизації на таких умовах, як це прийнято у них в країні.
Лукашенко закликав потенційних інвесторів до співпраці на взаємовигідних умовах, додавши, що таку приватизацію підтримає білоруський народ.
Президент Білорусі також вважає можливим продаж землі у приватну власність в разі, якщо новий власник доведе свою готовність використовувати землю за призначенням.
"Я вам обіцяю, що в найближчих рік-два ми дуже акуратно, дуже обережно проведемо приватизацію земель для тих приватників, які довели свою спроможність", - заявив Лукашенко.
"Подивимось, що вийде. Упевнений, що нормально вийде", - зазначив президент. При цьому він підкреслив, що приватизація землі буде можливою, "але не для торгівлі цією землею, а для роботи і виробництва на цій землі більшої кількості продукції".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас