"Ъ": Для виконання плану по доходах необхідно 37,7 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Для виконання плану по доходах необхідно 37,7 млрд грн.

Казна та Політика
389
У п'ятницю Держказначейство оприлюднило оперативні дані виконання державного бюджету по доходах. У січні-листопаді до держбюджету надійшли 215,1 млрд грн (на 15,3% більше, ніж за аналогічний період 2009 року), в тому числі до загального фонду - 186,9 млрд грн (+35,3%). У Держказначействі вже традиційно не повідомили про помісячні обсяги відрахувань до бюджету, а також про виконання планових показників Мінфіну. Виходячи з обсягу доходів за січень-жовтень, в листопаді зібрано 24,2 млрд грн.
У листопаді рекордну суму зібрали співробітники ДПАУ - до загального фонду перераховано 18,35 млрд грн (перевиконання плану - 2,8%, або 499 млн грн; за 11 місяців перераховано 113,1 млрд грн). У Держмитниці дані про виконання плану не надали, а джерело уточнило, що був недобір. НАК "Нафтогаз України" так і не погасила борг з ПДВ на суму 2,4 млрд грн за розмитнений раніше газ. "Є сумніви, що до кінця року НАК це зробить", - додав співрозмовник.
Збільшення збору податків стало можливим завдяки тому, що в травні законом "Про оподаткування прибутку підприємств" було встановлено обмеження для бізнесу: у поточну звітність про сплату податку на прибуток дозволено включати тільки 20% від збитку за попередні звітні періоди, тоді як раніше - 100% суми. Ця норма могла бути застосована до наступного (III) кварталу після дати прийняття закону, а в листопаді настає час сплати податку на прибуток за 9 місяців. У результаті в листопаді зібрано 7,8 млрд грн податку на прибуток, що становить 23% від показника 11 місяців 2010 року.
Вже на грудень план ДПАУ скорочено вдвічі - до 9,7 млрд грн. Враховуючи, що для виконання річного плану по доходах до державного бюджету має надійти 23,2 млрд грн, а щомісячні відрахування Держмитниці складають у середньому близько 6 млрд грн, недобір податкових платежів може скласти 7,5 млрд грн. При цьому середній щомісячний обсяг відшкодування ПДВ в 2,5 млрд грн дозволяє заощадити 4 млрд грн (річний план - 27,5 млрд грн). У цілому бюджетний недобір може скласти 11,5 млрд грн, що близько до прогнозу Рахункової палати. За підсумками аудиту виконання держбюджету за I півріччя Рахункова палата оцінила річний недобір доходів в 10 млрд грн. З урахуванням спеціального фонду в грудні до державного бюджету має надійти набагато більше, ніж 23,2 млрд грн, - 37,7 млрд грн.
Однією з причин недобору доходів державного бюджету економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован називає прогнозні очікування Міністерства фінансів, закладені до держбюджету, які не відповідають реальним темпам зростання економіки. "Спочатку було закладено зростання ПДВ на 49%, при перегляді бюджету спрогнозували зростання 30%, - говорить Молдован.- У реальності вийшло, що збір ПДВ з урахуванням відшкодування відстає на 1% від показника минулого року".
Генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий вказує і на проблеми з податком на прибуток: "Звідки прибуток у підприємств, якщо внутрішній попит недостатній, а зовнішній - волатильний". Він відзначає, що Держмитниця, незважаючи на завищення митної вартості, також не виконає план, тому що імпорт знижується через слабкий внутрішній попит. Річний недобір у розмірі 10 млрд грн експерт вважає цілком реальним. За словами Молдована, за результатами 9 місяців його інститут спрогнозував нестачу доходів в 15% від річного плану бюджету. "З урахуванням адміністративного ресурсу Кабмін має можливість знизити недобір", - резюмує Гладкий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас