НБУ більше не хоче рятувати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ більше не хоче рятувати банки

Казна та Політика
1824
Держава не повинна оздоровлювати неплатоспроможні банки, якщо їх власники неефективно вели свій бізнес, вважає директор юридичного департаменту Національного банку України Віктор Новіков.
На його думку, такі фінустанови необхідно швидко виводити з ринку, а їх вкладникам повертати депозити через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Як повідомляє "Дзеркало тижня", таку думку Новіков озвучив під час засідання фінансового прес-клубу "Нові повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: як зробити банківську систему надійнішою?", організованого Лігою фінансового розвитку.
Як зазначив представник НБУ, сьогодні система роботи із проблемними банками побудована таким чином, що вони виводяться з ринку майже в терміновому порядку. А завдяки передачі функцій адміністрування і ліквідації від Національного банку Фонду гарантування вкладів, як це передбачено законопроектом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", регулятор зможе більше зосередитися на питанні нагляду за банками, тоді як фонд отримає інструментарій і мотивацію для оптимізації витрат і прискореного виведення із системи "мертвих" фінустанов.
"Вкладники зможуть отримати відшкодування протягом двох місяців з ухвалення рішення про ліквідацію банку", - зазначив Новіков.
"Законопроект в завершальних положеннях передбачає, що ті банки, які на сьогодні вже знаходилися на ліквідації, продовжуються ліквідовуватися Національним банком, а щодо тимчасових адміністрацій, які сьогодні знаходяться в банках, може бути окреме рішення Національного банку. Тобто у фонду є деякий час - плюс шість місяців - на розробку нормативної бази і приведення організаційної структури до умов закону", - резюмував представник Нацбанку.
В той же час, як додав член ради НБУ, старший радник "Альфа-банка" Роман Шпек, Фонд гарантування вкладів фізосіб повинен не лише гарантувати захист вкладів населення, але і вберігати від невиправдано великої уваги представників правоохоронних і контролюючих органів тих, хто управлятиме активами, які перейдуть до фонду.
"Ми маємо яскравий досвід роботи, коли багато тимчасових адміністраторів велику частину свого часу проводять у Генеральній прокуратурі, даючи пояснення, а не приділяючи час поліпшенню кредитного портфеля або відновленню платоспроможності того або іншого проблемного банку", - підкреслив банкір.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас