Держбанки Росії вводять семиденку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки Росії вводять семиденку

Казна та Політика
633
Державні банки у боротьбі за клієнтів переходять на семиденний режим роботи відділень: услід за Сбербанком на нову систему переходять ВТБ 24 і Россельхозбанк. При цьому Сбербанк має намір розширити кількість підрозділів, які обслуговують громадян сім днів на тиждень. За оцінками експертів, додатковий час роботи дозволить держбанкам збільшити обсяг роздрібних операцій, що ще більше зміцнить їх позиції на цьому ринку порівняно із приватними комерційними банками.
Про намір ВТБ 24 перевести значну частину своїх відділень на семиденний робочий тиждень, повідомив заступник голови правління банку В'ячеслав Воробйов. За його словами, відповідний пілотний проект вже запущений. Зокрема, зараз два відділення в Москві працюють не лише в суботу, але і в неділю, надаючи весь спектр банківських послуг. Наступного року ВТБ 24 планує довести кількість відділень, котрі працюють щодня, до 100 - це 20% офісів роздрібного держбанку. "Ми розраховуємо, що в результаті таких заходів удасться збільшити потік клієнтів і, відповідно, обсяг видачі кредитів населенню".
Збільшити робочий тиждень прагне не лише ВТБ 24, але і кілька інших держбанків. У Россельхозбанке розповіли, що банк розглядає можливість переведення частини своїх відділень на семиденний режим.
Із державних банків доки лише Сбербанк має відділення, які працюють сім днів на тиждень (таких близько 1 тис.). У банку заявили, що збираються збільшувати їх кількість. " Сбербанк також йде шляхом організації функціонування точок обслуговування в режимі семи днів на тиждень у великих містах, пріоритетом є точки, розташовані на основних магістралях або центральних вулицях міста, в торговельних центрах", - зазначають у прес-службі.
Разом з тим кілька комерційних банків вже давно випробували такий режим роботи. З банків, що входять до топ-10, в Альфа-банку є відділення, які обслуговують фізичних осіб в неділю, зазначається в інформації на сайті. У Промсвязьбанка і Райффайзенбанка є відділення, що працюють в семиденному режимі, проте всього переліку послуг вони не надають.
Активність держбанків в наданні клієнтам додаткових можливостей пов'язана із посиленням конкуренцією. Держбанки активно завойовують ринок, їх позиції, у тому числі і в роздрібному бізнесі, помітно зміцнюються, тоді як частка приватних комерційних банків, навпаки, знижується. За оцінками гендиректора "ІНТЕРФАКС-ЦЕА" Михайла Матовникова, за час кризи і на виході з неї частка держбанків на ринку зросла із 40% до більш ніж 50%.
Втім, введення семиденного робочого тижня зажадає від банків додаткових витрат, вказують експерти. За підрахунками самого ВТБ 24, банку знадобиться найняти ще близько 200 співробітників у фронт-офіси, а також близько 50 менеджерів в головний офіс. Ці витрати окупляться, упевнені в банку. За прогнозом ВТБ 24, нові співробітники у вихідні дні зможуть видати за рік кредитів на 8,7 млрд рублів, що дасть чотиривідсотковий приріст річного обсягу видаваних позик.
За словами заступника голови правління банку "Авангард" Валерія Торхова, зростання витрат у зв'язку з переходом на семиденний робочий тиждень є відчутним, оскільки окрім витрат на персонал в банку неминуче збільшаться витрати на підтримку всіх бізнес-процесів в бек-офісі, а також на його взаємодію з відділеннями. "В той же час ідея роботи сім днів в тиждень перспективна: вона узгоджується із самою філософією роздрібного бізнесу", - вважає експерт. За його словами, по суботах в банку "Авангард" забезпечується близько 80% від середньоденної норми видачі кредитів, по неділях - близько 20%.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас