Київ буде торгуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ буде торгуватись

Казна та Політика
445
Київська влада почала роботу над бюджетом міста 2011 р. Як стало відомо "ЭИ", попередній проект міськбюджету готується на основі податкової системи, що діє цього року. Крім того, столична влада планує у 2011 р. істотно збільшити доходи міста, перш за все, за рахунок приватизації. "Наступного року від продажу комунального майна місто планує отримати 1,5 млрд. грн..",- сказав заступник голови комісії з питань власності у Київраді Денис Москаль (глава депутатської фракції "Республіка Київ"). Примітно, що в 2007-2010 рр. від продажу майна до бюджету міста надійшло 579 млн. грн.
Київ веде переговори із Кабміном про те, якою має бути сума держвилучень з міського бюджету наступного року. Нагадаємо, в 2010 р. Київ повинен перерахувати державі 6,4 млрд. грн. "Дискусія, яка зараз ведеться між КМДА і Мінфіном, зводиться до цифри вилучень із міськбюджету", - повідомив член бюджетної комісії Сергій Мельник. "Сьогодні Мінфін намагається відстояти цифру із планових вилучень у 2011 р. на рівні 8 млрд. грн..",- повідомив депутат міськради. За його словами, ця цифра корегуватиметься залежно від суми обов'язкових податкових бюджетних відрахувань, запланованих на 2011 р. У КМДА справедливою називають суму держвилучень не більше 6 млрд. грн.
Зазначимо, що збільшення суми відрахувань з міського до державного бюджету може призвести до браку коштів у столичній скарбниці. Як повідомив під час засідання Київради начальник головного фінансового управління КМДА Володимир Репік, за січень-вересень до бюджету Києва надійшло 10,8 млрд. грн., або 53,7% річного плану із доходів. У структурі доходів загального фонду основна частина доводиться на податкові надходження - 9 млрд. грн. (62,6% плану), що складає 98% доходів загального фонду. Зокрема, надходження від податку з прибутку фізичних осіб склали 7,3 млрд. грн., 63% річного плану і 80,1% всіх податкових надходжень. Плата за землю склала 1,4 млрд. грн. (58,8% плану і 15,2% суми податкових надходжень).
Із наповненням спецфонду міського бюджету справи йдуть набагато гірше. За дев'ять місяців столиці вдалось отримати 1,5 млрд. грн., або 49% планових річних показників. Витрати спецфонду склали 1,3 млрд. грн. при планових річних показниках на рівні 3,5 млрд. грн.
В січні-вересні Київ витратив 11,1 млрд. грн. (55,1% плану), у тому числі 4,9 млрд. грн. (69%) на утримання і розвиток соціально-культурної сфери. Кошти були виділені на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери і оплату житлово-комунальних послуг комунальних об'єктів. Окрім того, цього року на благоустрій місто виділило 194 млн. грн., транспортну сферу - 286 млн. грн.
За словами Володимира Репіка, невиконання прибуткової частини за підсумками року прогнозується в обсязі близько 2 млрд. грн., у тому числі очікується недоплата 1,5 млрд. грн. із податку з доходів фізичних осіб і 0,5 млрд. грн. плати за землю. Аби вийти на ці показники, за словами пана Репіка, КМДА планує до кінця року зменшити витрати на утримання апарату виконавчої влади. Також керівництво Києва розраховує, що темпи податкових надходжень до міського бюджету до кінця року прискоряться.
Прогнозуючи дефіцит міськбюджета, КМДА лімітувала фінансування статей розвитку і фактично перейшла на розподіл коштів у ручному режимі. В першу чергу кошти виділялися на захищені статті бюджету. "У листопаді КМДА видала наказ, який передбачав фінансування цього року лише захищених статей. Всі останні витратні статті фінансувалися згідно з окремим дорученням глави міськадміністрації", - розповів пан Мірошник. Оскільки програма соціально-економічного розвитку фінансується зі спецфонду, то на сьогодні вона виконана менше ніж наполовину.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас