СП трактують по-різному — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП трактують по-різному

Енергетика
258
Після зустрічі глави Мінпаливенерго Юрія Бойка і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера 1 грудня в Москві прес-служби обох сторін поширили повідомлення про підсумки переговорів.
"Газпром" заявив, що досягнута домовленість про створення двох спільних підприємств з НАК "Нафтогаз Україна" із видобутку вугільного метану та освоєння нафтогазоносної структури Палласа на шельфі Чорного моря. Але в українському Мінпаливенерго вважають інакше: ніяких домовленостей ще немає.
"Сторони ... обговорили питання створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" із видобутку вугільного метану та освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря, а також інші питання стратегічної співпраці на умовах рівноправного партнерства в рамках останніх домовленостей між президентами України і Росії під час зустрічі, яка пройшла в Москві в п'ятницю, 26 листопада ", - йдеться у повідомленні Мінпаливенерго України.
Як повідомляли "ЭИ", за підсумками зустрічі Віктора Януковича і Дмитра Медведєва український президент заявив, що газові переговори з Росією про зміну умов співпраці "не будуть швидкими". За його словами, це питання "ніколи не було простим". Проте "головне - в якій атмосфері питання вирішуються". "У різні часи вирішувалося по-різному ... Є питання тактики і стратегії. Відповіді дуже швидко не знайдемо, але найголовніше - рішення в інтересах України і Росії, які допомагають побороти економічну кризу і відповідають національним інтересам", - додав Віктор Янукович.
Незважаючи на труднощі, він прогнозує, що до кінця року Москва і Київ знайдуть взаєморозуміння з умов газової співпраці, тому що сторони "бачать перспективи". "Україна буде надійним партнером, який буде об'єднувати інтереси Росії і Європи і здійснювати стабільну, передбачувану політику, звичайно, захищаючи свої національні інтереси", - пообіцяв Віктор Янукович.
Однак останні суперечливі заяви Москви і Києва з приводу створення СП "Газпромом" і "Нафтогазом" свідчать про те, що сторони не знаходять порозуміння в цьому питанні. Валентин Землянський, колишній співробітник "Нафтогазу", вважає, що російська монополія чинить інформаційний тиск на українських партнерів і "намагається видати бажане за дійсне".
Подібним чином діяв в кінці квітня ц.р. голова уряду РФ Володимир Путін, коли несподівано для Києва оголосив про прагнення об'єднати активи "Газпрому" і "Нафтогазу". Будь-яких подробиць про можливу операцію він не повідомляв, чим спровокував безліч домислів про перспективи газового співробітництва України та Росії. В уряді Миколи Азарова назвали заяву Володимира Путіна експромтом, а більшість експертів тоді зійшлося на думці, що тим самим російський прем'єр вирішив з'ясувати, наскільки поступливими можуть виявитися колеги з українського уряду в газових переговорах.
У Москві вважають, що створення спільного підприємства з Україною може стати першим етапом на шляху до об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Але це неприйнятно для Києва. "Злиття при тих умовах, коли капіталізація двох компаній несумісна, а точніше незрівнянна, називається не злиттям, а поглинанням. Жодна країна, яка має в своєму розпорядженні такий вагомий актив, як своя газотранспортна система, свої потужності з видобутку нафти і газу, напевно, ні на яке злиття не погодиться ", - заявляв Микола Азаров.
Також опитані експерти впевнені, що тиск на Київ з боку Москви в енергетичних питаннях буде посилюватись. Український ринок залишається одним зі найбільш прибуткових і перспективних для "Газпрому", тому він зацікавлений не тільки зберегти, але й розширити на ньому свій вплив.
Але амбіційним планам "Газпрому" може перешкодити Брюссель, якщо Україна стане повноправним членом Європейського енерготовариства (воно створене для поширення досвіду внутрішнього енергетичного ринку ЄС на Південно-Східну Європу та сприяння залученню інвестицій в енергетичну галузь країн-учасниць угоди). 19 листопада Віктор Янукович вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про ратифікацію відповідного протоколу, який був підписаний у вересні міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.
У Євросоюзі прагнуть протистояти експансії газових монополій. Зокрема, за повідомленням польської газети Gazeta Wyborcza, німецька монополія E.ON-Ruhrgas під тиском Брюсселя вже поступилася конкурентам 15% потужностей своїх газових мереж, за якими газ надходить з Нідерландів, Норвегії і Росії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас