"Газова ОПЕК" закликала Євросоюз радитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газова ОПЕК" закликала Євросоюз радитися

Енергетика
325
Форум країн-експортерів газу (ФКЕГ; часто цю організацію називають "газова ОПЕК") погодився з пропозицією Росії про необхідність проведення Євросоюзом консультацій з постачальниками палива з питань, пов'язаних з реформуванням енергетичного законодавства. Про це заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко.
Євросоюз нині приймає так званий "третій енергопакет", який спрямований на розвиток конкуренції в ЄС в енергетичній сфері. Зокрема, енергопакет передбачає поділ великих компаній: виробники палива повинні будуть допустити третіх осіб до володіння газопроводами, а також продати свій бізнес або з продажу, або з транспортування нафти і газу. Це невигідно "Газпрому", який хотів би активніше займатися поставками газу на території ЄС.
"Третій енергопакет" набирає чинності в березні 2011 року. Адаптаційний період, за планом ЄС, складе два роки.
На засіданні Форуму, яке проходило в катарській Досі, було також обрано нового президента "газової ОПЕК". Ним, як повідомляє "Інтерфакс", став міністр нафти Єгипту Самех Фахмі (Sameh Fahmy). Генеральним секретарем організації залишився представник Росії Леонід Бохановський.
Крім того, представники ФКЕГ вирішили поки не робити кроків для "відв'язки" газових цін від нафтових. "При існуючій структурі міжнародної торгівлі газом єдиним адекватним механізмом визначення ціни на газ є формула, що враховує ціни на дизельне паливо і мазут", - заявив журналістам Шматко.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас