Київ не зможе обійтись без допомоги Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ не зможе обійтись без допомоги Кабміну

Казна та Політика
327
Київ планує виплатити заборгованість із євробондів через чотири роки. "До 2015 р. Київ має намір виплатити $700 млн. із єврооблігацій", - заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Руслан Крамаренко.
Київ тричі випускав облігації зовнішньої позики на загальну суму $750 млн. Столиця повинна виплатити зобов'язання із євробондів на $200 млн. 15 липня 2011р., із випусків на $250 млн.- 26 листопада 2012 р. і 11 червня 2015 р.
За словами пана Крамаренка, $200 млн. київське керівництво має намір виплатити вже наступного року, $250 млн.- у 2012 р. і $250 млн.- у 2014 р.
На сьогоднішній день у КМДА є три варіанти погашення боргових зобов'язань - продовжити їх, здійснити виплату за рахунок власних коштів або ж узяти новий кредит. "Якщо Київ заявить про бажання продовжити позики, це вважатиметься технічним дефолтом, що негативно позначиться на кредитних рейтингах міста", - сказав "i" член бюджетної комісії Київради Сергій Мельник (БЮТ).
При цьому депутат міськради запевнив, що доки фінансування зовнішніх боргів Києва відбувається без збоїв. "На сьогоднішній день КМДА разом з бюджетною комісією вивчає можливість залучення нової позики для погашення боргових зобов'язань із єврооблігацій", - заявив пан Мірошник.
"Власних доходів на погашення боргу в столиці немає, тому облігації, які погашаються в 2011 р., швидше за все, будуть рефінансовані", - зазначила "i" Анастасія Головач, аналітик ДІК "Ренесанс Капітал". За словами аналітика, в разі рефінансування старого боргу за рахунок залучення нової позики відношення боргу до доходів бюджету зміниться некритично. Істотніший тиск на розмір боргового навантаження Києва, за словами пані Головач, надає необхідність залучення кредитів для оплати боргів комунальних підприємств перед НАК "Нафтогаз України".
Глава КМДА Олександр Попов раніше заявив, що Київська адміністрація має намір залучити в "Альфа-банку" (Україна) кредит у розмірі 500 млн. грн. під 12% річних для розрахунків з компанією "Київенерго".
"Євробонди вже є частиною міського боргу, тому після залучення нової позики для погашення старого борг міста не збільшиться", - зазначає фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса. При цьому аналітик підкреслює, що наступного року Києву знадобляться величезні кошти для виплати заборгованості із раніше узятих кредитів. Відзначимо, що окрім єврооблігацій, наступного року Києву необхідно виплатити 450 млн. грн. банку "Хрещатик", а також 750 млн. грн. "Альфа-банку" (Україна).
За бюджетним кодексом, витрати на обслуговування боргу держбюджету не повинні перевищувати 10% його загального фонду. Ймовірно, що наступного року Київ перевищить встановлену кодексом планку.
За підрахунками рейтингового агентства Standard & Poors, витрати столиці на обслуговування і погашення боргу складуть 4% поточних доходів в 2010 р., після чого перевищать 10% і 15% в 2011 р. і 2012 р. відповідно. Експерти S&P також прогнозують, що цього року загальний борг Києва складе більше 40% доходів бюджету.
Оскільки наступного року пріоритетом для столичної влади буде рішення боргових проблем, перед містом виникне необхідність пошуку додаткових джерел для фінансування проектів розвитку, а також об'єктів інфраструктури. Як зазначив Руслан Крамаренко, $200 млн., які Києву потрібно буде виплатити із євробондім, - це вартість програми соціально-економічного розвитку на 2010 р. Фінансувати комунальні програми доведеться уряду і приватним інвесторам.
"Фінансування інфраструктурних об'єктів - це питання формування бюджету і програми соціально-економічного розвитку міста, а також взаємин із Кабінетом міністрів", - сказав депутат міськради Дмитро Андрієвський (позафракційний). За його словами, в рамках підготовки до Євро-2012 Київ може розраховувати на додаткове фінансування з держбюджету.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас