Аржевітін: Підвищення вимог до розміру статутного капіталу банків може призвести до дестабілізації ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аржевітін: Підвищення вимог до розміру статутного капіталу банків може призвести до дестабілізації ситуації

Казна та Політика
298
Істотне підвищення вимог до розміру статутного капіталу банків, яке передбачається законопроектом про внесення поправок до фінансового законодавства (№0884), може призвести до дестабілізації ситуації в банківському секторі, вважає перший заступник глави комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, глава ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін.
"Тема введення мінімального статутного капіталу на рівні 500 млн грн. може дестабілізувати банківську систему", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Парламентар пояснив, що підготовлений до другого читання законопроект передбачає підвищення вимоги до мінімального розміру статутного капіталу для створюваних банків з 75 млн грн. до 500 млн грн. При цьому, за словами Аржевітіна, міжнародна практика свідчить, що закріплення абсолютного значення мінімального статутного капіталу на законодавчому рівні призведе до ретрансляції цієї вимоги на регулятивний капітал всіх банків, що діють.
Перший заступник голови фінансового комітету також зазначив, що законопроект передбачає надання Національному банку України права у будь-який момент підвищити вимоги до регулятивного капіталу банків.
У зв'язку з цим Аржевітін підкреслив, що регулятивний капітал 128 банків країни (73% загальної кількості кредитно-фінансових установ, що діють) нижче за цей рівень: посткризова ситуація в економіці не дає можливості провести капіталізацію у відповідному масштабі.
"В умовах кризи знайти такі кошти для капіталізації банків - це неможливо навіть теоретично", - сказав він.
Парламентар також зазначив, що підвищення вимог негативно позначиться, в першу чергу, на середніх і невеликих банках, які концентруються на обслуговуванні регіонального і малого бізнесу. При цьому він нагадав, що невеликі фінустанови є, в основному, здоровими банками.
За його даними, законопроект №0884 може бути розглянутий парламентом у другому читанні вже 2 грудня. Перший заступник голови фінансового комітету підкреслив, що проект законодавчого акту істотно змінився в порівнянні із редакцією, затвердженою в першому читанні: надійшла значна кількість пропозицій, багато з яких вимагають додаткового аналізу.
"Було б доцільно узяти невелику паузу і провести додаткове обговорення", - сказав він.
В цілому, за його оцінкою, радикальні зміни редакції законопроекту №0884 роблять доцільним його відхилення Верховною Радою, з подальшою підготовкою нового проекту Нацбанком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас