ВВП єврозони у III кварталі виріс на 0,4%, співпавши із попередніми даними і прогнозами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП єврозони у III кварталі виріс на 0,4%, співпавши із попередніми даними і прогнозами

Казна та Політика
107
ВВП єврозони виріс в третьому кварталі 2010 року на 0,4% відносно попереднього кварталу, свідчать переглянуті дані Статистичного управління Євросоюзу.
Підвищення ВВП регіону в липні-вересні в річному обчисленні склало 1,9%.
Оцінка зростання ВВП співпала із попередніми даними та очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
У другому кварталі темпи збільшення ВВП єврозони виявилися максимальними за чотири роки, проте останні дані про зростання ВВП регіону підтверджують думку більшості економістів, що стверджують - темпи відновлення світової економіки поступово сповільнюються.
Причиною цього уповільнення, на думку економістів, ймовірно, є уповільнення темпів зростання європейського експорту, збереження інвестицій на рівні попереднього кварталу. Підтримку економіці єврозони надало зростання споживчої активності.
Фактором,що стримулює відновлення довіри рядових європейців до економіки регіону, як і раніше, залишаються боргові проблеми периферійних країн Європи і наміри урядів боротися з дефіцитами бюджетів і обсягами держборгів.
"Деякі країни борються за скорочення дефіцитів, але в принципі їх економіки відносно малі, а події в них мають обмежений вплив на єврозону, - зазначив економіст BHF Bank Герд Хассель. - Нам не варто розслаблятися, але приводів для песимізму немає. Зростання економіки залишиться істотним, Німеччина залишиться локомотивом і в 2011 році".
Споживчі витрати зросли в минулому кварталі на 0,3% після підвищення на 0,2% в квітні-червні. Зростання державних витрат прискорилось до 0,4% з 0,1% у другому кварталі.
ВВП Німеччині виріс в минулому кварталі на 0,7% після максимального з 1991 року стрибка на 2,3% в другому кварталі, тоді як зростання економіки Франції сповільнилося в липні-вересні до 0,4% з 0,7% в попередні три місяці. Італійський ВВП збільшився на 0,2% після 0,5% кварталом раніше.
Сьомий квартал поспіль продовжилось скорочення ВВП Греції, що склало в минулі три місяці 1,1%. Економіка Іспанії стагнує.
Такі різня макроекономічні дані ставлять Європейський центральний банк у вельми непросте становище, примушуючи його для підтримки зростання економік периферії утримувати ставки на рекордно низьких рівнях довше, ніж планувалося, не дивлячись на ризики прискорення темпів інфляції в країнах, де економіка упевнено відновлюється, наприклад, у Німеччині.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас