Бізнесу дадуть кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу дадуть кредити

Кредит&Депозит
961
В жовтні обсяг кредитного портфеля комерційних банків збільшився майже на 5 млрд. грн. - до 725,2 млрд. грн. (+1,1% з початку року). Зростання портфеля стало можливим переважно за рахунок зростання кредитування корпоративного сектора, тоді як портфель фізосіб скорочувався. Банкіри говорять, що в листопаді тенденція продовжилась. В цілому кредитний портфель банків до цих пір не повернувся до докризового значення.
Разом з тим банки один за іншим повідомляють про плани збільшення кредитного портфеля у 2011 р. Банк "Форум", наприклад, має намір до кінця наступного року збільшити кредитний портфель майже на 20%. Правда, кредитувати будуть переважно корпоративний сектор.
"У 2011 р. ми плануємо, як мінімум, на 30% збільшити наш кредитний портфель у корпоративному бізнесі. Втім, розвиватимемо продукти і роздрібного бізнесу теж", - говорить заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков. +30% із корпоративних кредитів об'єднаного банку (ПУМБ + Донгорбанк) - це значна цифра. За словами пана Волчкова, починаючи з другої половини 2011 р., банк почне поступово розвивати кредитування малого бізнесу.
Втім, масштабні плани із кредитування мають далеко не всі фінустанови. "Ми плануємо відновити кредитування, але в той же час плани зі збільшення кредитного портфеля у нас не настільки амбітні, як це було, скажімо, у 2005-2007 рр.",- повідомила начальник відділу кредитних продуктів "ОТП Банку" Світлана Спіцина. Зараз, за її словами, головний акцент у кредитній діяльності змістився із обсягів на прибутковість і якість. Фінансувати "ОТП Банк" буде платоспроможних бізнес-клієнтів із позитивною кредитною історією. А ось активно розвивати кредитування населення банк доки не квапиться.
Керівництво Промінвестбанку планує протягом 2011 р. збільшити портфель кредитів, наданих корпоративним клієнтам, на рівні зростання ВВП або вище (у відсотковому співвідношенні). Таким чином, якщо зростання ВВП країни наступного року складе 4,5% (за прогнозами Fitch), то зростання кредитного портфеля ПІБ складе сумірну цифру або дещо більше. "Відповідні кошти в банку є. За необхідності відповідні ресурси будуть притягнені як за рахунок збільшення вкладів юридичних і фізичних осіб, так і за рахунок залучення коштів на зовнішніх ринках", - говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. За його словами, банк фінансуватиме середній і крупний бізнес практично всіх галузей економіки, приділяючи особливу увагу експортно-орієнтованим підприємствам.
Лише деякі банки планують збільшувати роздрібний портфель. "До кінця 2011 р. ВТБ планує значно збільшити портфель автокредитування, портфель кредитних карт і показати істотне зростання портфеля споживчих кредитів", - повідомили в "ВТБ Банку".
"Зараз комерційні банки орієнтуються на кредитування бізнесу. Але в той же час поступово поновлюється кредитування фізосіб", - коментує фінансовий директор "Простобанк Консалтинг" Олександр Сивих. І наступного року ця тенденція, за його словами, матиме продовження. "Хоча велика частка (кредитування) залишиться за юрособами, очікується позитивний приріст кредитного портфеля і фізосбі. Якщо цього року він зменшиться на 12-15%, то в 2011 р. він зросте на 10-20%", - прогнозує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас