"Ъ": Микола Азаров розкрив позитив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Микола Азаров розкрив позитив

Казна та Політика
1765
Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров зробив кілька заяв, покликаних врегулювати конфлікт довкола Податкового кодексу (ПК). Він зазначив, що ветування ПК - "спільна позиція президента і уряду", і попередив членів Кабміну, що при доопрацюванні документа "уряд повинен максимально врахувати зауваження людей, які працюють за спрощеною системою оподаткування". Особливу увагу прем'єр приділив інформаційно-роз'яснювальному супроводу реформи.
Вчорашнє засідання Кабінету міністрів було незвично жвавим. Журналістів перш за все цікавило, чи підписав президент укази про звільнення голови Держкомітету із питаннях регуляторної політики і підприємництва Михайла Бродського і глави Держфінпослуг Василя Волги.
Нагадаємо, конфлікт між керівниками держкомітетів розгорівся на початку листопада. Михайло Бродський надіслав прем'єр-міністрові Миколі Азарову лист, в якому вказав на невиконання Держфінпослуг основних завдань, поставлених урядом у сфері реалізації регуляторної політики, і зажадав звільнення Василя Волги. У відповідь Волга поскаржився прем'єрові на неефективну роботу Держкомпідприємництва і зажадав звільнити Михайла Бродського. Конфлікт загострився з початком акцій протесту підприємців.
Міністри, які прибували на засідання, вважали за краще не говорити про можливе звільнення Михайла Бродського і Василя Волги. Не підтвердила підписання відповідних указів Віктора Януковича і перший заступник глави адміністрації президента, постійний представник президента в Кабміні Ірина Акимова. Сам Михайло Бродський спробував спростувати чутки про своє звільнення. "Я з президентом з приводу звільнення не спілкувався і жодних офіційних заяв не отримував", - заявив він журналістам.
Микола Азаров почав засідання уряду із повідомлення про ветування президентом Податкового кодексу. "Хочу довести до відома громадян, що це спільна позиція президента й уряду", - заявив він. Позиція уряду, за словами пана Азарова, полягає перш за все в тому, що "податкова реформа неминуча і актуальна". Крім того, прем'єр в черговий раз перерахував вигоди, які несе прийняття ПК, і спростував твердження представників опозиційних фракцій про те, що кодексом, зокрема, дозволяється здійснювати обшук житла громадян без судового рішення. "Є брехнею твердження про те, що після набуття чинності ПК податківці отримають право уриватися до квартир громадян. Навіщо цю брехню поширювати по країні?" - обурювався прем'єр. Відзначимо, ця норма була виключена з первинного варіанту кодексу вже до другого читання Верховною радою.
Користуючись присутністю ЗМІ, Микола Азаров вирішив детально розповісти про переваги кодексу, тому його вступне слово зайняло значно більше звичайних 10 хвилин. "Відстрочення податкової реформи - це відстрочення оновлення і розвитку країни, - емоційно заявив прем'єр.- Враховуючи це, зміни до Податкового кодексу необхідно внести у найкоротший час. У них ми повинні максимально врахувати зауваження людей, які працюють за спрощеною системою оподаткування".
Подводячи підсумок, пан Азаров відзначив "украй незадовільну роз'яснювально-інформаційну роботу про податкову реформу". Нагадаємо, за інформаційну політику уряду відповідає віце-прем'єр Борис Колесников. "Це приклад, коли ми не змогли відповісти на брехню. Наші опоненти, зосередившись на окремих недоліках документа, замазали чорною фарбою весь позитив податкової реформи. А наші інформаційні служби не змогли донести до кожного громадянина об'єктивну і правдиву точку зору, - обурився прем'єр.- Якщо ми не зробимо відповідних висновків і не забезпечимо інформаційно-роз'яснювальний супровід реформ, це поставить під сумнів проведення будь-яких перетворень у країні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас