Куди варто вкладати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди варто вкладати гроші

Валюта
6067
Гривня стабільна, євро - в піке, а вклади знову дешевшають
"Зростання курсу спровокував черговий платіж Росії за газ, а також загальне підвищення попиту на валюту", - пояснив директор департаменту "Правекс-Банку" Семен Бабаєв. Але великого ажіотажу не було, оскільки, за словами керівника ІАЦ Forex Club в Україні Миколи Івченка, НБУ періодично виходив з інтервенціями для підтримки гривні, до того ж з'явилася інформація, що МВФ готовий виділити нам ще один транш кредиту в $1,6 млрд. Але, незважаючи на такий позитивний заряд, в наших експертів є побоювання, що курс буде рости.
До свят - 8,2? "Курс долара може перевищити психологічний бар'єр у 8 грн./$ у разі небажаного збігу обставин. Наприклад, якщо МВФ не дасть нам черговий транш. У такому разі населення знову почне скуповувати валюту, а на початку місяця "Нафтогазу" знову платити за газ" , - говорить заступник голови правління "Діамантбанку" Валерій Олійник.
А на думку аналітика "Ерсте Банку" Мар'яна Заблоцького, подальше зростання цін на деякі продукти харчування може спровокувати інфляцію, що теж підштовхне народ до скуповування валюти. "Не виключено, що НБУ буде своїми діями стимулювати зростання курсу долара до 8,1-8,2 грн./$. Це дозволить зменшити темпи інфляції", - говорить президент УАЦ Олександр Охріменко.
Логіка в таких побоюваннях є, тим більше, що минулий уряд дуже любив підвищувати курс якраз після чергового траншу від МВФ - щоб при обміні валюти на гривні отримати більше грошей і тим самим поліпшити показники виконання бюджету. А тут якраз транш на носі й дефіцит бюджету в 56 млрд. Але...
Ні - 8 грн. Заради об'єктивності треба сказати, прогноз зростання курсу - це не більше ніж побоювання експертів. Майже всі вони впевнені, що курс до кінця року залишиться стабільний. Наприклад, Мар'ян Заблоцький не очікує девальвації гривні в найближчому майбутньому. Аналітик "Альфа-Банку (Україна)" Євгенія Афоніна теж не бачить підстав для курсу вище 8 грн./$: "Нацбанк має достатні ресурси для підтримки курсу, та й макроекономіка сьогодні краща, ніж у 2009 році". "НБУ буде й надалі стримувати коливання курсу, купуючи валюту або продаючи її зі своїх резервів. При цьому Нацбанк навряд чи допустить зростання курсу вище 8 грн./$, бо розуміє, що це може спровокувати ажіотажний попит на валюту і відтік депозитів з банків", - вважає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
Євро в занепаді. А от євро осипався: у світі з $1,42 до $1,31, у нас - з 11,3 до 10,55 грн. "На курс вплинули економічні труднощі Ірландії, а також ризик нового загострення проблем в Іспанії та Португалії", - говорить начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін. "До того ж США визначилися з програмою підтримки економіки вартістю $600 млрд. Це теж вдарило по євро", - додав Микола Івченко. Наші експерти вважають, що майбутнє курсу долар/євро - гойдалки, а значить, вкладати в євро в надії на стабільний прибуток не варто. Хоча взимку євро все ж таки зростатиме, вважають наші експерти - надто вже США зацікавлені в слабкому доларі, який повинен вивести економіку Штатів з піке. У грудні євро підросте до $1,35 (в Україні - до 10,75 грн.), а на початку 2011 року - до $1,36-1,37 (10,85-10,95 грн.).
Вклади: ставки припиняють падати
Наше стабільно прибуткове вкладення - вклади у гривні. Валютні внески менш цікаві - через більш низькі ставки, які не перекривають інфляцію і курсових коливань. Але прибутковість і гривневих, і валютних вкладів, на жаль, продовжує падати. За листопад деякі банки додатково знизили ставки по внесках у гривні на 0,5-1,5%, по валюті в середньому не більше 0,5%. У великих банках тепер по вкладах на 6 місяців у гривні дають 11-12,5%, у доларах - 5,5-7%, в євро не більше 4-5%. "Зниження ставок відбувається через надлишкову ліквідність банків і подальше зростання залишків на рахунках фізичних осіб, у той час як активно кредитувати сьогодні банки не можуть", - говорить начальник відділу розвитку операцій з фізособами банку "Південний" Наталія Могилевська. Причому найбільше банки знижують ставки по коротких внесках - 1-3 місяці, а по довгих внесках - на 1 рік і більше - ставки майже не знижуються. Цікаво, що деякі експерти вважають, що падіння ставок сповільниться або навіть зупиниться. Так, директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв впевнений, що значного зниження ставок по внесках у гривні більше не буде, бо їх дохідність у деяких банках вже корелює з рівнем інфляції. Валютні ставки теж навряд чи будуть знижуватися - у великих банках вони і так вже нижче інфляції.
До речі, під Новий рік банки завжди влаштовують акції з призами або підвищеними ставками. Вже сьогодні в одних банків є вклади з бонусними надбавками від 0,25 до 1%, а в інших - акції з розіграшами призів для тих, хто відкрив вклади за стандартною програмою.
Золото
Золото продовжує ставити рекорди. У середині листопада воно подорожчало в світі до $1421 за унцію (31,1 г). Правда, до кінця місяця ціна знову знизилася до $1370. Подорожчало золото і у нас - з 365 до 370 грн./г у злитку. Експерти пов'язують таке зростання золота з нестабільністю основних світових валют - то долар дасть слабину, то євро - в результаті інвестори шукають тиху гавань. "Поки не буде стабільності на валютному ринку, золото буде дорожчати. До кінця року воно може знову зрости вище $1400", - вважає президент УАЦ Олександр Охріменко. Такий прогноз поділяє і начальник управління ПУМБ Тетяна Панченко, яка також впевнена, що в січні-лютому золото у світі додасть у ціні $20-30. Це означає, що в Україні золото подорожчає до кінця року до 380 грн./г, а до кінця зими - до 385-390 грн./г. Але недосвідченим інвесторам не варто гратися з жовтим металом - це ризиковано.
Інвестфонди
Після тривалого затишшя плюс показали і інвестфонди (востаннє пристойний прибуток від них ви бачили аж у березні!). Вибрані нами відкриті фонди (з них гроші можна забрати у будь-який момент) принесли 4%, а інтервальні (звідси гроші можна забрати лише в певні періоди, наприклад, раз на місяць) - 7%. "Фондовий ринок традиційно наприкінці року набирає обертів. Тому в листопаді збільшилася кількість акцій, що торгуються, самих торговців і прибуток інвестфондів", - говорить Олександр Охріменко.
За його словами, в грудні ринок пожвавиться ще більше, і в зв’язку з попитом на цінні папери фондові індекси можуть зрости на 10-15%. Є надія, що схожу дохідність матимуть і інвестфонди. Але вкладатися в них простим українцям без "фондового" досвіду все ж зарано. "Проблеми в єврозоні, а також нестабільність в Кореї можуть піднести інвесторам неприємний сюрприз. Ринок нестабільний, тому передбачити якісь конкретні результати неможливо", - говорить старший аналітик КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексій Соболєв. У той же час, тим, хто розуміє, що вкладення в ПІФи - це не на місяць-два, а на роки, можна підшукувати фонд для розміщення частини капіталу.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас