Королівський Банк Шотландії відмовляється від ліцензії на шифрування інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королівський Банк Шотландії відмовляється від ліцензії на шифрування інформації

Казна та Політика
301
Королівський Банк Шотландії, дочірній російський банк The Royal Bank of Scotland (RBS), направив у Федеральну антимонопольну службу (ФАС) лист, у якому повідомив, що відмовився від ліцензії на надання послуг в області шифрування інформації (криптографії), пише у вівторок газета "Комерсант" з посиланням на інформацію відомства.
Ліцензія потрібна банкам для захисту роботи в системі "Банк - клієнт", нагадує видання. Завдяки цій ліцензії, за законом "Про порядок здійснення іноземних інвестицій у господарські товариства, що мають стратегічне значення...", прийнятим в 2008 році, банки потрапили до переліку стратегічних активів. Іноземним державам, а також компаніям, підконтрольним їм, заборонено мати контроль у стратегічних підприємствах Росії. А RBS на 70,34% належить британському уряду. Саме ця заборона і стала підставою для відмови ФАС в погодженні операції з одержання контролю в дочірньому банку RBS в Росії. RBS претендував на отримання контролю в Королівському Банку Шотландії, де йому зараз належить 38,27% (27,9% - у іспанського Santander, 33,8% - в уряду Нідерландів).
ФАС ще влітку ініціювала підготовку законопроекту, який позбавить банки, що потрапили до списку стратегічних підприємств тільки через криптографічну ліцензію, від обтяжливого статусу. Напередодні у ФАС повідомили газеті, що законопроект перебуває на узгодженні в уряді. У прес-службі Королівського Банку Шотландії відмовилися коментувати причини, з яких сторони не можуть дочекатися схвалення поправок і відкласти операцію.
"Я думаю, що банк звернеться по цю ліцензію повторно вже після закриття угоди, тому що без неї неможливо здійснювати дистанційне обслуговування клієнтів, і саме тому переважна більшість банків таку ліцензію мають", - вважає голова правління банку "Союз" Андрій Хандруєв. Відсутність ліцензії є для банків істотним ризиком, тому що клієнти можуть оспорити проведені ними операції, додав старший віце-президент Бінбанку Олексій Колабухов. "Оскільки в системі "Банк - клієнт" використовується електронний підпис, то, якщо вона не сформована на основі сертифікованих систем, суд може не визнати її як доказ", - уточнив він.
ЗАТ "Королівський Банк Шотландії", зареєстроване в Росії в 1993 році, до 2008 року носило назву "АБН Амро", будучи дочірньою компанією нідерландської групи ABN Amro. У червні 2008 року "АБН Амро" був перейменований в Королівський Банк Шотландії. На 1 жовтня, за даними ренкінгу журналу "Деньги", розмір чистих активів капіталу банку - 52,07 млрд рублів (66-е місце), розмір капіталу - 15,6 млрд (37-е місце).
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас