На кого полюватимуть колектори в наступному році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На кого полюватимуть колектори в наступному році?

Кредит&Депозит
1212
Збирачі боргів вже почали купувати не тільки бланкові дрібнокаліберні кредити, але й забезпечені заставами автомобільні позики. У 2011 році колекторські компанії мають намір сконцентрувати у себе, як мінімум, третину проблемних автокредитів, а також зайнятися активним скуповуванням боргів по регресах страхових компаній. Про це пише Comments.ua.
За прогнозами фінансистів, наступного року кількість операцій з продажу банками заставних кредитів може зрости в кілька разів: близько 10-15% від загального обсягу забезпечених заставою позик в 2011 році будуть продані колекторським і фінансовим компаніям. У цілому ж у руки колекторів може перекочувати більше половини проблемних заставних кредитів, левову частку яких складуть прострочені позики на купівлю авто.
За оцінками самих банкірів, наступного року продавати кредити будуть в основному невеликі банки, яким занадто накладно формувати власні департаменти, які займаються стягненням заборгованості. До них також може приєднатися низка фінустанов з іноземним капіталом, для материнських компаній яких продаж боргів колекторам - звичайна практика.
До того ж банки можуть використовувати альтернативні, вже обкатані схеми стягнення коштів з недбалих позичальників. Один з них - цесія (відступлення права вимоги, заміна кредитора). При проведенні подібних угод банк передає покупцеві боргу право на його отримання. У випадку, якщо боржник не погашає заборгованість, новий кредитор має право звернути стягнення на предмет застави, зажадавши віддати в рахунок погашення боргу квартиру, автомобіль тощо.
Comments.ua також пише, що ще одними потенційними продавцями боргів наступного року можуть стати страхові компанії. За статистикою страховиків, найбільше їм заборгували водії, які стали винуватцями ДТП (після того як страхова компанія оплачує клієнту збитки відповідно до договору КАСКО, вона має право пред'явити винуватцю аварії вимогу компенсувати ці витрати).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас